Minden napra egy film

Minden napra egy film

Király ez a srác!

2019. április 24. - BBerni86

Gyerekes, világot mentős, varázskardos.

Alex még gyerek, és megvan a maga baja. Máig hiányolja az édesapját, aki évekkel korábban hagyta el őt és az anyját. Az iskolában is sokat piszkálják, főleg két nagyobb gyerek: Lance és Kay. Egyszer egy építési területre üldözik, ahol Alex lezuhan a törmelék közé. Egy kőben kardot talál, amit kihúz. Nem sejti, hogy ezzel természetfeletti erők célpontjává vált: Morgana, a legendás Arthur király boszorkány féltestvére kezd feléledni a kiraly_ez_a_srac.jpgföld alatt, és a kardot akarja a hatalommal együtt. Alex a megjövendölt király, akinek ki kell ellene állnia lovagjaival. 4 nap van napfogyatkozásig, míg minden éjjel démoni harcosok támadnak rájuk. Ez idő alatt kell felkészülni, sereget gyűjteni. Szerencsére jó barátja, Bedevere és az időkapun érkező Merlin segítségére lesznek, és még ellenségeiből is barátok lehetnek a nagyobb célért.

Van pár olyan karakter, akikhez rendszeresen visszatérnek a filmesek és a regényírók is. Robin Hood, Frankenstein, Sherlock Holmes, és még sorolhatnám. A kerekasztal lovagjai, Arthur király története is része ennek a kánonnak.

Az egyik legutóbbi filmes feldolgozása ez a családi – bár elsősorban a gyerekeket célzó – film. Az első gondolatom az volt, hogy zavar, mennyire eltértek az eredeti mondától. Morgana nem éppen a fekete mágiát és a nyílt harcot választotta, hogy megszerezze a trónt. Nőiesebb és alávalóbb módszere volt ennél, de most nem az a cél, hogy ezt elmeséljem. Aztán beláttam, hogy az eredeti történet itt nem használható. Egy fattyú gyermek, aki apja életére tör – abból hogyan lenne mai családi film?

Használják az eredeti történet elemeit, de a cselekmény érdekében mernek változtatni is rajta. Teljesen kimarad Lancelot árulása – fura is lenne, ha 11-12 éves gyerekek harcában szerepet kapna, hogy a királyné kibe szerelmes. Tetszett, ahogy a Tó Hölgye minden vízben jelen van. Tetszett, ahogy Merlin 3-4 alakban is megjelenik, és milyen bolondos figura lett. Bár azt fárasztónak találtam, ahogy nem tudja megszokni, hogy a mi korunkban már mindenütt ablak van, így ő madárként mindig csattan egy nagyot az üveg nyílászárókon.

A történet mozgalmas, helyenként egészen szórakoztató. Igaz, a nagyon gyerekes volta miatt egyszer-egyszer bele is untam, de azért inkább tetszett összességében, mint nem.

A látványvilága elmegy. A CGI csontváz harcosok a lovaikkal egészen jól néznek ki, ha már máshol láttunk ilyet, van ahol jobb tervezésben is. Morgana viszont csalódás volt. Emberi alakban a körötte kígyózó indákkal, sárkányként még inkább. Ahogy emberi arcot erőltettek arra a gyíkra, szinte hallottam a fejemben, ahogy ő maga is azt akarja, valaki szabadítsa már meg a szenvedéseitől.

Az üzenete jobb, mint a családi filmeké általában. Arra nevelnek, ki is mondják, hogy a gyerekeké a jövő. Az ő döntéseik, jövendő tetteik határozzák meg, jobb lesz-e a világ. Mert most nem jó hely, tele van korrupcióval, szenvedéssel és bűnnel.

A szereposztás – a két felnőtt fontos mellékkarakter neve jól cseng. Merlin Patrick Stewart lett, rajta szinte látom, hogy örömmel bolondozik. Rebecca Ferguson simán csak elveszik Morgana jelmeze alatt.

Gyerekeknek remek kis délutáni matiné, egyszer a szülők se halnak bele.

 

Király ez a srác! - 5/3,5 helyenként kifejezetten szórakoztató, tetszett az üzenete. De nagyon gyerekekre szabott.

https://www.youtube.com/watch?v=JMGsCDGYjO0

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6014780062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása