Minden napra egy film

Minden napra egy film

For the people

1. évad

2019. április 28. - BBerni86

Bíróságos, barátságos, igazságért harcolós, ügyvédes.for-the-people.jpg

New York Déli Körzetének Szövetségi Bírósága, vagy becenevén az Anyabíróság újabb ügyvédekkel bővül. A pályakezdő fiatalok lelkesen vetik bele magukat a bíróság életében, tele meggyőződéssel és idealizmussal, attól függetlenül, hogy a kirendelt védő vagy az ügyészség képviselői lettek. Sandra és Allison régi barátnők, akik a vádlottakért harcolnak. Allison még az ügyész barátját is képes kijátszani az első ügyükben, ami a kapcsolatába kerül Sethtel. Leonard egy szenátor fiaként már most helyezkedik, és felfelé tör. Miközben küzdenek a terrorizmussal vádolt fiatalember, a kémkedéssel gyanúsított családanya, vagy éppen a mentális betegségben szenvedő, barátjára támadó nő esetében, ők maguk is küszködnek a mindennapokkal, munkával és szerelemmel.

A jogi sorozatok a gyengéim – elnézem, ahogy Bull befolyásolja a tanúkat. Amíg ment a Chicago Justice, én néztem. The Good Wife után most The Good Fight van soron. De még szívesen próbálok ki másokat, és szerencsére akadok még olyan sorozatokra, amelyek tetszenek. Az újak közül a The Fix, és most fedeztem fel a tavalyi újonc For the people című jogi sorozatot magamnak.

Ahogy a kórházas sorozatokban, ebben is egy közösséget és stábot igyekeznek bemutatni nekünk. A kirendelt védőket és az ügyészeket helyezik középpontba, de szerepet kapnak a bíróság adminisztratív munkatársai és természetesen a bírók is – ha olyan színes egyéniségeket nem is vonultatnak fel, mint a The Good Wife tette. Itt családias az egésznek a légköre. Mindenkinek megvan a maga szerepe a bíróság működésében, de fontos az is, hogy a többiekkel milyen a kapcsolata, hogyan része a nagyobb egésznek.

Amitől még közelebb érzem a kórházas sorozatokhoz, hogy itt nincsenek úgy jók és rosszak, mint más jogi szériákban. Nem az ügyész vagy a védő mellé állunk, hanem váltogatjuk a nézőpontokat. Ahogy a kórházban mindenki az életért küzd, itt mindenki az igazság bajnoka. Van, amikor az ügyésznek kell vádat emelnem, és eltüntetni a mocskot az utcáról. De van, amikor a rendszer rossz embert akar büntetni, ilyenkor kell a védő áldozatos munkája. Ugyan egymás ellen dolgoznak, de a cél ugyanaz: az igazság győzelme.

Az ügyek között sokféle akad. Rutin, mindennapi bűnesetektől kezdve komolyabb vádakig sorakoznak az esetek. Mindenki rábukkanhat arra a szegmensre, ami neki bejön. Komoly, céges manipulációk a vagyonért, vagy egy lelkes borász, akinek elege lett abból, hogy a borok szeretete helyett már a márkáról és a pénzről szól a szakma? Politikai játszmák, vagy vétségek, melyek bárkivel megeshetnek? Itt lesz ez is, az is.

Közben a szereplőket is egyre jobban megismerjük. Még nem megy el szappanos irányba a sorozat, csak háttérben, nagyon mellékszálként látjuk a kiemelt szereplők magánéletét. Azért, nem kerülhető el pár klisé: az ügyész – védő szerelmi szögek, a vádlottal való romantikus kapcsolat, a munkamániás küzdelmei. A legtöbb karakter szimpatikus, csak egy-egy olyan vonás akad egy-egy szereplőben, ami irritált. Leonard törtetése ilyen. De egyelőre ez a jelleg a kisebb, tényleg a bíróságra koncentrálnak.

Már megy a 2. évad is, úgyhogy folytatása következik, majd mesélek!

 

5/4 bár megjelenik egy kis szappan faktor is, tele van jogi ügyekkel és szimpatikus hősökkel.

https://www.youtube.com/watch?v=c-YNxAHwIlI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6414769976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása