Minden napra egy film

Minden napra egy film

Egy másik életben

2019. szeptember 26. - BBerni86

Újjászületéses, versenyes, élet értelmére rájövős, küzdős.

Árpád átlagos polgár, aki a feleségébe nagyon szerelmes, de a mindennapi gondok egyre húzzák. Hitel, kemény munka, aminek nincs eredménye. Ám egy napon különös ajánlattal keresik meg: Korsós, egy milliárdos volt, aki végrendeletében minden vagyonát a reinkarnálódott önmagára hagyta. A jelölteket már 70 főre szűkítették, és Árpád az egyik. A felesége biztatására elmegy: hátha övék lenne a pénz, ami minden gondjukat megoldaná. Az 9_26egy_masik_eletben.jpgelején teszteket kell kitölteni, beszélgetnek velük. De ahogy fogynak a jelöltek, az utoljára maradt hét személyt elviszik Korsós egykori otthonába és egyre személyesebbek a tesztek. Árpád álmai egyre nyomasztóbbak, egyre több közös vonást fedez fel magában a halottal, ami megrémíti. Már menekülne innen, de nem olyan könnyű kilépni a szerződésből.

Kicsit sci-fi, kicsit életdráma, de annyira elvitte az ötlete, hogy fáradtan is lekötött végig. A magyar filmekről általában nem az jut eszembe, hogy mennyire elgondolkoztatóak, de erre igaz ez a jelző is.

Már eleve a lélekvándorlás is több kérdést felvet. Ha valóban egy már élt ember lelkének a másik élete a tied, mennyire vagy felelős azért a másik életért? Az ő bűnei rád szállnak? Mert persze, az jól hangzik, hogy kapsz egy vagyont, mert előző életedben megkerested, most élvezd. De mi van minden mással? A gyerekkel, aki közben felnőtt férfi lett, idősebb nálad és téged hív apának? A bűnökkel, amikért neked kell más helyett megfizetni?

Tetszett a filmen, ahogy a jó dolgoktól el tud jutni a súlyos kérdésekig. Ahogy nem csak egy hajszát mutat a pénzért, de felveti a kérdést, hogy Árpád mennyire maradhat önmaga, ha hivatalosan kimondják róla, hogy ő az újjászületett Korsós? Megéri feláldozni az identitását? Mert még a nevét sem tarthatná meg, változtatnia kellene újjászületett Michael Korsósra.

Érdekesnek találtam azt is, hogy mennyire másként hatott az emberekre ez az egész. A többiek, akik versenyben voltak, abszolút nem érezték az egésznek a súlyát. Nekik a pénz volt a lényeg, amit így kaptak volna. Árpi viszont egyre inkább azt látta, ami a pénz mögött van. Nem csak a pénz változtatná meg, hanem az is, hogy egy másik emberrel azonosítanák. Ő és Korsós – más élet, más karakter, feladható egyik a másikért?

A kérdésfeltevésen túl érdekes volt az is, milyen módszerekkel keresték a régi élet emlékeit az új személyiségben. Némelyik nagyon gagyinak tűnt, mint az egyszerű asszociációk, de voltak olyan érdekesek is, mint a személyes tárgyak megtalálása a semlegesek között. Végig lehet találgatni, mennyire igaz ez az egész, vagy csak szerencse és színjáték kérdése?

Nem egy látványos film, de a villát jól kiválasztották. Nem az a lényeg, fizikailag hol játszódott a film. A nagy kérdések fejben dőltek el.

Így a színészekre hárult a nagyobb feladat. Itt sem a díszlet, sem CGI nem adta el helyettük a filmet. Bírom Anger Zsoltot, de ebben a lélekvándorlós kereskedőben nem volt számomra hiteles. Lengyel Tamás elváltoztatott külleme kegyetlen, de jól hozta a karaktert. Molnár Áron viszont nagy meglepetés. Nem is értem, ha valaki így néz ki és ilyet is tud játszani, miért bohóckodik A mi kis falunkban? Bár, tudom. Azzal keres. Ahogy Lengyel is.

Meglepetés volt, de pozitív. Ez egy intelligens film volt, jó alapötlettel. Nekem bejött.

 

Egy másik életben - 5/4 érdekes ötletű, jó kérdéseket felvető film. Lekötött, intellektuálisan izgalmasnak éreztem.

https://www.youtube.com/watch?v=FMdCe_koQIw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7315163802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása