Minden napra egy film

Minden napra egy film

Megbocsátasz valaha?

2019. szeptember 29. - BBerni86

Csalós, kisiklott életes, irodalmi.

Lee Israel már volt a karrierje csúcsán. Életrajzíró volt mindig is, aki a Times bestseller lista előkelő helyeit is meghódította. Mára azonban nem maradt senkije és semmije, csak egy ötlete egy regényről, amit képtelen megírni, és ami a kiadója szerint senkit nem is érdekelne. Meg egy macskája, egy igazi Matuzsálem, akit csak a 9_29megbocsatasz_valaha.jpggyógyszerek tartanak életben. Amikor már az állatorvosra sem telik, Lee kénytelen gyorsan pénzt keresni. Értékei sincsenek, így a tudásához menekül. Annyi életrajzot, stílust ismer, elkezd leveleket írni. Gépelt, sziporkázó szösszenetek olyan hírességek nevében, mint Marlene Dietrich. Ráhamisít egy aláírást, és már mehet is alkudozni vele. Egy hozzá hasonlóan lecsúszott társat is talál, de egyre szorul a hurok a hamisító páros nyaka körül.

Melissa McCarthy a komédiákkal vált sztárrá, pedig sokkal több van a színésznőben. Ezt néha meg is mutatja, aminek olyan filmek az eredményei, mint a jelen darab. Ami talán nehezebben emészthető, mint a Kém volt, de érdemes ezt is megnézni.

Jól van megírva, a cselekmény jól épül. Miután gyorsan megalapozta a hősét, egyre bontja az egyre őrültebb csalást. Ami csak alkalmi pénzkeresetnek indult, hogy a cica ne haljon meg kezelés nélkül, virágzó üzlet lett. Mégsem tudom azt mondani, hogy csak a pénzről szólt a történet. Akkor egy sima heist movie lenne, csak rablás helyett átverés lett volna a középpontban. Annak sem lenne rossz a film, de van egy mélyebb rétege is.

Lee drámája. Aki olyan szinten elvesztette már az emberi kapcsolatokat, annyira negatívnak tűnő figura, hogy már sajnálni se nagyon lehet. Mégis, van valami vonzó a történetében. Mert a csalásaival nem csak pénzt szerez. Az önbecsülését kapja azzal vissza, hogy valamiben végre sikeres lesz. Elismerik. Olyan leveleket ír, amelyekről elhiszik, hogy igazi hírességek alkották meg őket. Ez lesz az a tőke, ami a hamisítások mellett tartja – talán még jobban, mint a pénz, bár az is fontos tényező a történetében. Valamiben jónak lenni, elismerik – ez az, amire szüksége van az embereknek. Lee is ettől kezd el kinyílni.

Mert alakul két kapcsolata is. Jack, a baráttá váló alkalmi ismerős, akinek szintén megvan a maga baja. De aki nem ítélkezik, aki elfogadja a nőt olyannak, amilyen. (Aki képes volt azt a lakást kitakarítani vele, meg is érdemli, hogy barátnak nevezzék.) Természetesen be tudnak szólni egymásnak, de ez is része a kettejük dinamikájának. Az, hogy barátok, nem azt jelenti, hogy nem mondják ki a dolgokat. Hanem, hogy ez a személy kimondhatja, még akár át is gondolja és megfogadja a másik a tanácsot és véleményt.

Plusz, van egy bolti eladó, aki romantikus értelemben dobhatná fel Lee életét. De arra a szintre nem jut el a nő. Érezzük, hogy lehetett volna itt romantikus szál. Finoman egyensúlyoz is a film a nemiséggel: Jack és Lee is a saját neméhez vonzódik, de nem csinál a filmből melegfilmet. 2-3 jelentnél többen nincs is jelentősége ennek, ez a karakterekről, és nem a szerelmi életükről szólt.

Melissa McCarthy évek óta nem volt ennyire átütő, noha most nem próbáltak jó nőt csinálni belőle. Nem véletlen az Oscar jelölés, itt megmutatta, mit tud.

Kellemes meglepetés volt. Ez a film lekötött, van humora, érdekes, és mondanivalója is volt.

 

Megbocsátasz valaha? - 5/4 McCarthy nagyot játszik, viszi a filmet ő maga. Érdekes, keserédes, nézette magát a film.

https://www.youtube.com/watch?v=UvJIaNsf_bY

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4015175740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása