Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hölgyek feketében

2019. október 25. - BBerni86

Áruházi dolgozós, barátnős, szerelmes, további életről döntős, kosztümös.

10_25holgyek_feketeben.jpg1959, karácsony előtt. A Goode’s üzletház egy új gyakornokot vesz fel: Lisa könyvmoly, aki a vizsgái eredményére és az ösztöndíj kérelme elbírálására vár. Egyetemre szeretne menni, ha munkás apja el sem tudja képzelni, miért akar tanulni. Az áruházban, ahol az eladó kisasszonyok mind feketében járnak, hamar új barátokra talál. Magda szlovén származású asszony, aki Párizsban dolgozott korábban és szeretett bele a divatba. Ő karolja fel a lányt, és segít neki a kislányból fiatal nővé válni külsőben és magabiztosságban. Bemutatja európai barátainak, akik között egy korabeli, hasonló álmokat dédelgető fiú is akad. A csinos és a férfiakból kiábrándult Fay Lisa hatására kezd el olvasgatni, és Magda egy bálján találkozik a megnyerő Rudival, aki visszaadhatja a hitét a másik nemben. A barátságos, anyáskodó Patty házassága válsága is megoldódik, részben a lányok segítségének hála.

A kiszámítható, édeskés romantikus történetek nem tartoznak a kedvenceim közé, Ha ilyesmit kell olvasnom, mindig szenvedek is a történettel. Filmen valahogy jobban tolerálom a műfajt, pláne, ha akad valami plusz is a cselekményben, ami leköt.

A Hölgyek feketében két trükkel tudott lekötni: az egyik a kosztümös volta. Ugyan az 1950-es évek végén játszódik, de teljesen olyan hangulatot teremtettek meg a filmen, mintha évtizedekkel korábban járnánk. Egy boldog, békebeli és derűs időszakot mutat be, amely iránt elkapja az embert a nosztalgia, ha nem is élt akkoriban. Ugyanaz a miliő árad a filmből, amit a Downton Abbey is sugárzott, csak ez nem Angliában, hanem Ausztráliában játszódik. Ha már filmekhez akarom hasonlítani, akkor egy sorozatot is meg kell még említenem: a Hölgyek örömét. Az is kosztümös, abban is egy lány boldogulását követtük végig, egy párizsi nagyáruházban. A bolti részek erősen eszembe juttatták azt a sorozatot.

Tetszett, amit a film látványvilágával megvalósítottak. A kosztümökkel, a kevés helyszínnel elhitették velem, hogy egy más korszakban járunk. A női ruhák különösen tetszettek: már a címadó fekete egyenruhák is megfogtak, de civilben nagyon szép ruhákat kaptak a színésznők. Igaz, nem véletlenül játszódik a film egy áruház divat osztályán…

A kettes trükk, hogy több szereplő történetét követhetjük, így az önmagában egyszerű és kiszámítható történeteket a másik mindig feldobta. Ha csak 1-1 lányról szólt volna, unalmas lett volna, így azonban kikerekedett belőle egy teljes film, amit nem is éreztem sorozatjellegűnek, hiába váltogatták a kiemelt szereplőket.

Jó volt nézni, mert jó emberek történetei. Mindenkinek van egy nagy konfliktus az életében, amit a film alatt megoldanak. Ennek egy része mára is jól átváltható: a lány, aki igyekszik továbbtanulni, többnek lenni, bár a családja nem érti ezt a törekvését. A tehetséges, elhivatott nő, aki a saját üzlet és karrier építésébe fogna. Igen, a másik két szál szerelmes. Még azt is aláírom, hogy nem is kicsit naiv történetek. A szépség, akinek elege van abból, hogy csak a szép arcát és testét veszik észre, valami többről álmodik – meg is érkezik a romantikus lovag, aki koncertre viszi, figyelmes… De olyan bájosan tálalják, hogy elnéztem.

A casting jól sikerült, ha érdekes is. Vincent Perez, mint a magyar István…

Kellemes és nagyon bájos limonádé, amit jól esik nézni. Kedveltem.

 

Hölgyek feketében - 5/4 hangulatos, kedélyes film, amit a több főszereplő története eléggé mozgalmassá is tett.

https://www.youtube.com/watch?v=rd7aD7F2QCg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5215262096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása