Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Szovjetek és a szocializmus

2019. november 12. - BBerni86

f5_23.jpg5: Sztálin halott – Sztálin még haldoklik, amikor hű emberei felette már azon mesterkednek, ki legyen az utódja. Minden eszköz megengedett, cselszövés és árulás, gyilkosság. Természetesen szovjet módszerrel a látszatra kényesen ügyelnek, de már készülnek egymás hátába vágni a kést.f4_25.jpg

4: Örök tél – a magyarok a németek szövetségei voltak a háborúban, a szovjetek ezért büntetésből munkatáborokba ragadnak el embereket. Irén elvileg három hétre megy kukoricát törni, a gyakorlatban évekig kényszermunkára ítélik messze az otthonától. Meg kell tanulnia túlélni, hogy f3_26.jpgegyszer hazatérhessen még.

3: A 44. gyermek – a kommunista rendszerben nincsenek sorozatgyilkosok. Akkor sem, ha gyerekek tűnnek el, és brutálisan meggyilkolva kerülnek elő. Amikor egy nyomozó mégis az eset nyomába ered, hamar kegyvesztettként találja magát. A száműzetés ráébreszti a saját házassága és a f2_26.jpgrendszer kétszínűségére is. A gyilkost azonban el kell fogni.

2: A néma forradalom – 1956: a magyarok forradalmat robbantanak ki Budapesten. Egy csapat német diák nekik tisztelegve néma felállást tart. A szocialista rendszer ezt nem tűrheti, és példát akarnak statuálni. Nem fogadják el a hazugságot, hogy Puskás öcsi halálhíre miatt álltak fel. Az ötletgazdát akarják, besúgásra biztatnak, vagy elveszik a jövőjük.

f1_22.jpg1: A tanú – Pelikán csak egy békés gátőr, aki egyedül neveli gyermekeit, miután a felesége elhagyta. Étel nincs, hogy legyen mit az asztalra tenni, éjjel illegális disznóvágást tartanak a pincében. Feljelentik, lebukik, börtön. Virág elvtárs kihozza, sorra jelentős pozíciókat ad neki: uszodaigazgató, vidámpark igazgató… a számlát sem felejti el benyújtani: egykori barátja ellen kellene vallania egy koncepciós perben. A kommunizmus abszurd világa, melyben a magyar narancs is színre lép.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4215302264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása