Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Crown

3. évad

2019. november 24. - BBerni86

Uralkodós, családos, történelmi.

Az 1960-as években újabb kríziseket kellett megoldani a királyi családnak. 64-ben a munkáspárt kerül hatalomra, 11_24thecrown.jpgés bár az elnökre gyanakodnak kémkedés miatt, másról derül ki a kommunista kapcsolat. 65-ban sürgősen anyagi segély kell az országnak, de ehhez meg kell nyerni az amerikai elnököt. Margit hercegnő amerikai látogatása jó alkalom lehet a szimpátiakeltésre. A szén körül is fokozódik a helyzet: egy leomló támaszfal súlyos katasztrófát okoz, és a bányászok jobb körülményeket szeretnének. Károly herceg küszködik a szerepével és a családjával – egy szerelem lenne a mentsvár? Ám a családnak nem tetszik Camilla. Miközben Erzsébet az évfordulóját ünnepelné, a húga házassága válságba kerül és újra a botránylapok címoldalára kerül a család.

Eddig nagyon szerettem ezt a sorozatot, amely a Netflix legdrágább produkciója. Igényes, a maga módján izgalmas, és színészileg is nagyon erős. Ám a 3. évad egyben váltást is jelent, tudtuk előre. Ahogy a történelem halad előre, az emberek öregednek, új színészek veszik át a szerepeket. Tartottam tőle, milyen lesz így.

Kár volt félnem, nagyon ki volt ez találva. Olyan stábot szerződtettek, hogy eszembe se jutott a régieket hiányolni. Olivia Colman uralja a képernyőt – teljesen kész voltam, ahogy átvette a karaktert, és megvan a folytonosság. Arról nem is beszélve, mennyire más ez a királynő, mint akit legutóbb játszott – A kedvencben, Oscart nyert érte megérdemelten. Mindkettőben hiteles, itt is csak dicsérni lehet. Helena Bonham Carter lett Margit hercegnő, és remekül ellenpontozza az excentrikus figura és a színésznő alakítása az introvertált Erzsébetet. Itt sokkal jobban tetszett Josh O’Connor, mint a Nyomorultakban. Az a félszegség, mondhatni szerencsétlenség Károly herceghez illett, Mariushoz nem. Többeket kiemelhetnék, de ők voltak a kedvenceim az évadban színészi téren.

Nem bírom ki, akkor is megjegyzem! Érdemes a mellékszereplőket is figyelni, nagyobb nevek vállalnak el benne kis szerepet is: Harry Treadaway, Clancy Brown, John Lithgow.

A színészeken túl a stáb és a látványért felelős szakemberek is bőven megérdemlik a dicséretet. Össze lehet vetni fotókat, mit látunk a vásznon, és milyen volt a valóságban. Döbbenetes a hasonlóság – természetesen a film szépített, a színészek bármelyike szebb/helyesebb, mint az eredeti közszereplő.

A sorozat írói is remekeltek. A sorozat részenként egy-egy kis mini dráma, miközben egységesen is megállja a helyét a 10 rész. Izgalmas, miket emelnek ki 15 év történetéből. Egyaránt látunk történelmileg fontos pillanatokat, és a személyiségek történetében meghatározó jeleneteket. Hamar hozzá is teszem, nem Erzsébet, akivel az érdekesebb események történnek. Károly herceg – az kegyetlen, amikor az anyja közli vele, hogy sem a népet, sem a családot nem érdekli az ő véleménye. Az életben nem volt szimpatikus eddig Károly herceg, de itt megsajnáltam. Camilla is sokkal elfogadhatóbb itt. Nem véletlen, hogy már a plakáton is ott van Erzsébet mögött a fia alakja.

Összességében remek történet, emberi és történelmi drámák, remek színészekkel és pazar kivitelben. Nem esett a színvonal, sőt! Mikor is jön a 4. évad? Várom!

 

The Crown - 5/4,5 remeklő színészek. Tetszett, ahogy a történelmet szűrték. Izgalmas és emberi egyben.

https://www.youtube.com/watch?v=vLXYfgpqb8A

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1415320678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása