Minden napra egy film

Minden napra egy film

Föld invázió

2020. szeptember 14. - BBerni86

Túlélésért küzdő, megváltozott világos, idegen lényes.

Az a nap is olyan volt, mint a többi. Ám egyszer csak elment az áram, és megszűnt minden kapcsolat a világ különféle részei között. Egy kis körben maradt meg az energia, az értelmes emberi lények. Az orosz sereg ki is küldi a felderítőket: mi történt, miért nem lehet senkivel kapcsolatba lépni, ellenség érkezett? Ám mindenütt csak avl9meqhtvoknnzowepkmhbz2ss.jpgkihalt városokat találnak, legfeljebb olyan embereket, akik látszólag normális túlélők, de amint a közelükbe mennek, gyilkos eszementként támadnak rájuk. Egy nagyobb osztagot szednek össze, és együttes akciót terveznek az idegen elemek ellen. Közben felbukkan egy különös idegen, aki megosztja tudását, mi történik, és mi fog még történni. A vezetőknek el kell dönteni, hisznek-e neki és kockára tesznek-e mindent egyetlen esélyért a túlélésre.

Mivel az orosz filmek közül nem egy tetszett újabban, még lelkes is voltam, hogy nézek egy jó kis akció sci-fit. Hamar elszállt a lelkesedésem, mert gyorsan rájöttem, hogy ettől a filmtől se okos történetet, se látványos akciókat nem várhatok. Még csak olyan szereplőket sem, akiknek a túléléséért drukkolhatok.

A film egy kicsit távolabbról indít: megismerünk pár karaktert, akik a mindennapi életüket élik. Szabadságon vannak, összejönnek, családi helyzeteket kezelnek. Szomorú, de annyira nem kötött le az egész, hogy még a nevüket sem jegyeztem meg. Van, aki egy éjszakás kalandban összejön a későbbi csapatának doktornőjével, meg van, akinek bűntudata van az apja miatt. De még az is lehet, hogy keverem őket. Külsőre se domináns a különbség, pláne, amikor rájuk kerül az egyenruha is, ami szépen egyformára mos mindenkit.

Rajtuk kívül meg az idegen van még, aki legalább a küllemében jellegzetes. A maszkosok korrekt munkát végeztek, sikeresen valami nagyon emberit, és mégis idegent hoztak létre. (Még, ha kicsit nyúltak is Voldemort küllemétől.) Ő az, aki személyiségben olyan, hogy érdemes szóba hozni. Igaz, csak elméleteim vannak, hogy mi lehetett az ő célja. Annyira isten akart lenni, hogy a saját népe törekvéseit is képes volt keresztülhúzni? Mert azt nagyon kétlem, hogy az embereket szerette meg annyira, hogy biztosítani akarta a szabad túlélésüket. Ahhoz nagyon durván beszél róluk, és tömegeket is képes feláldozni.

Ha már karakterek, ismert színész nincs benne. Nem is lett volna értelme – ahogy már fejtegettem, egyetlen érdekesebb karakter van a filmen, a többiek belevesznek az egyenruhák tömegébe. Emlékezetes alakítás sincs benne, de ez már a történetnél eldőlt.

Látvány – volt ebben egyáltalán? Nem csak annyi, hogy a CGI jelenetek semmilyenek és nincs is sok belőlük. Már az is durva, hogy néz ki a város, amiben háborúznak. Annyira szocialista korszakot idéz, hogy szinte vártam, egyszer csak felbukkan Csernobil és a szovjetek príma gazdálkodásáról magyarázó politikus, akinek minden fontos, csak a valóság nem. Vagy, amikor elvileg az egész hadsereg kivonul, és annyit látunk, hogy három ócska tank megy az úton. Az ötvenes években komolyabb filmeket összehoztak.

A csatajelenetek sem jobbak. Általában el van intézve annyival, hogy valaki fedezékbe vonul, és úgy lőnek, mintha rekordot akarnának dönteni az egy másodperc alatt kilőtt golyók számában. Akad egy verekedős jelenet is, amikor a két lény a végén összecsap. Azt minősíteni se akarom.

Roppantul irritált a feleslegesen hosszú, unalmas film – de volt benne egyetlen ötlet, ami megfogott. Az, hogy mi az emberiség célja, hogyan keletkeztünk, és miért olyan a faj, amilyen. Az az egy ötlet tetszett annyira, hogy adtam érte +1 pontot.

De azért az egy ötletért felesleges bárkinek megnézni a filmet – a végére kell tekerni, az utolsó fél órában minden van, és nyertünk máris 90 percet.

 

Föld invázió - 5/2 van egy jó ötlete, az emberiség eredetéről, különben gyenge. Unalmas, hosszú, olcsó.

https://www.youtube.com/watch?v=DCAixCfVtfE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1116200984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2020.09.15. 14:57:26

Én elaludtam rajta. Köszi az összefoglalót!

szega85 2020.09.16. 10:55:44

En dijaztam azt, hogy ilyen sci-fi szeru modern apokaliptikus temat vittek vaszonra az oroszok. Oke, a megvalositas, a reszletek docognek, peldaul egy szo nincs arrol, hogy ez a foldonkivuli miert segit az embereknek a sajat fajtaja elleneben, ettol fuggetlenul hiaba volt az elso velemenyem az hogy ertekelhetetlen, utolag visszagondolva nem baj, ha ilyesmivel is foglalkoznak. Haborus filmekben jok, ideje tovabb vinni kicsit es mast is forgatni, ennek egy probalkozasa volt ez a film is. Valamint az alapfelvetes, amiert a +1 pontot adtad, valoban halas tema.
süti beállítások módosítása