Minden napra egy film

Minden napra egy film

Anyara várva

2020. november 30. - BBerni86

Gyerekeket mentő, világháborús, vidéki.

A spanyol határhoz közel, egy francia kisvárosban él a kamasz Jo. Az apja katona, évek óta nem is látta. Az anyjával és apai nagyapjával, kishúgával igyekszik túlélni a német megszállást, miközben besegít a családi szakmának számító pásztorkodásban. Egy alkalommal idegen férfira figyel fel, aki megment egy kölyök medvét. A 81d-o7tepel_sy445.jpgmaci nyomában járva felfedez egy titkot: az özvegy Horcada zsidó gyerekeket és egy férfit rejteget, várva az alkalomra, hogy átmehessenek a spanyol határon. Jo az asszony segédjének szegődik, szállítja a híreket, az élelmet, miközben nagyon összebarátkozik a zsidó Benjaminnal, aki nem indult még el, mert hisz abban, hogy a kislánya, Anya is meg fog érkezni és együtt mehetnek majd a biztonságba. Miközben Jo egy barátságos német tisztben is felfedezi az embert, azzal is szembe kell néznie, hogy a jó emberek is képesek gonoszságot tenni.

Michael Morpurgo jó abban, hogy egy-egy éles helyzettel megvillantsa a háborút, és kamaszoknak is fogyaszthatóvá tegye, milyen borzalmak estek meg. A Peaceful közlegény a mai napig fájó ponton, én nagyon sajnáltam az idősebb testvért. A Hadak útján viszont pont eltalálta, hogy annyira borzasszon el, hogy még gyerekként is fel lehessen dolgozni. Különben azokból is készült film. Az Anyara várva is az ő regényéből készült, bár tudtommal ezt a regényét magyarul nem olvashatjuk.

Benne is van mindaz, ami Morpurgo sajátossága. Szemlélteti a háború borzalmait, de nem annyira nyersen és brutálisan, hogy igazán elborzasszon. Hallunk a munkatáborokról, sejtetik, hogy egyet jelent a zsidóknak a halálos ítélettel, de nem nézünk be oda. A végére elvesztünk egy szimpatikus karaktert, aki nem érdemelt halált – és nem a főszereplőt. (A Peaceful közlegényben is a kisebb fiú a főszereplő, csak éppen én jobban szimpatizáltam a bátyjával, azért nem bírom azt a kötetet megemészteni.) A főszereplő egy jólelkű, kedves kamaszfiú, akinek lehet sok mindenért drukkolni.

A film jól használja az érzelmi tetőpontokat, és kifejti a nyomást a könnycsatornákra. Ebben is érzem, hogy a regényből jöhettek a fordulatok, annyira emlékeztetnek a másik Morpurgo történetek hasonló érzelmi tetőpontjaira.

Nem túl bonyolult a történet, a konfliktusok és a veszélyhelyzetek is egyszerűek. Nem egy nagy film, de nekem pont a csendessége volt most hatásos. Hogy az egyszerű emberek mit tudnak tenni, hogy másokat megmentsenek.

A francia oldalról nincs is rossz ember benne. Jo és az egész családja, az özvegy és Benjamin is csak pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. A fiú hazatérő apja, aki eleinte mást képvisel, de amikor beavatják és célt kap, egy módszert, amivel küzdhet a németek ellen, ő is nagyon hamar lesz apja fia, aki kehet számítani és rendes ember.

Ennél sokkal izgalmasabb, hogy van egy német tiszt benne, aki tulajdonképpen rendes ember, és emészti is magát azon, hogy mit kell parancsra tennie. Barátkozik Jóval is, szerető családapa, és a végére az is kiderül, hogy sokkal többet tudott, mint amit elárult és cinkosként hagyta, hogy mentsék a zsidókat. Ő azért izgalmas figura, mert nem olyan náci megszállott, romlott, mint az egyik másik német tiszt a filmen, de mégsem kerül át a jók oldalára. Kedves, elnéz dolgokat, de amikor töréshelyzet van, a német oldalt és szabályokat választja. Ő így határmezsgyén van, és vitatható, jó vagy rossz oldalon áll.

Jó lett a szereposztás, korrektül is néz ki, csak éppen néhol gyerekesebb és van jobb is.

 

Anyara várva - 5/3,5 hasonlót már láttam, jobbat is, de egészen jól eltalálja az érzelmi pontokat, korrekt.

WAITING FOR ANYA Trailer (2020) Noah Schnapp, Jean Reno Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3216309940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása