Minden napra egy film

Minden napra egy film

Scooby!

2021. január 28. - BBerni86

Új csapatban bizonyító, barátos, rejtélyes.

Egyszer régen volt egy fiú, Bozont, akit az anyja kiküldött, hogy játsszon a barátaival. Csak éppen egy sem volt neki, így egy homokkupaccal beszélgetett. Nem sejtette, hogy éppen mögötte bújt el egy kóbor kölyökkutya, akit kergettek. Mire a parkőr ideér, már barátkoztak, és a kis Bozont hazaviszi magával a kutyát. Hamar lesznek legjobb barátok. Halloween, együtt gyűjtenek édességet. Pár fiú elveszi tőlük, egy kísértetházba hajítják a csokit. scooby.jpgHárom másik gyerek: Fred, Diana és Vilma segítenek nekik, még a házba is bemerészkednek velük. Véletlenül botlanak egy rejtélybe, kötnek nagy barátságot és indul útjára a Rejtély Rt. története. Évekkel később Simon Caldwell ajánlja fel, hogy felfuttatja a csapatot, de Scooby és Bozont nem tetszenek neki. Ők meg is sértődnek, és még mielőtt megbeszélhetnék a dolgokat, a Kék Sólyom csapata kéri a segítségüket. Rosszcsont Guszti ügyködik, és kellenek a megoldáshoz. Bozonték visszaszerzéséért a Rejtély Rt. másik fele is nyomozni kezd.

Úgy tűnik, a Scooby-Doo az egyik olyan mese, amit nem fognak elengedni, és minden generációnak igyekeznek eladni. Amikor kiskamasz voltam, akkor az élőszereplős verziókkal próbálkoztak, most pedig a mese kap egy újabb értelmezést.

Amiért ez a mese még érdekes lehet, hogy nem simán Scooby-Doo mese. Benne van Rosszcsont Guszti, és nem esett le azonnal, de neki is volt egy saját mesesorozata. Mire beugrott nekem, hogy mi is az a Mard el… A Kék Sólyommal viszont úgy vagyok, hogy valami halvány megérzésem van, hogy olyan mese is volt régen, azt nem ismertem eddig.

De egyértelmű mindkettő esetében, hogy kapnak egy frissítést. Főleg a Sólymon látszik ez, ahol a korábbi Sólyom nyugdíjba vonult, és most a fia veszi át a stafétát – akarom mondani, a szárnyakat. Így egy egész estés mesével három sorozatot frissítettek fel.

Annak is teljesen élvezhető, aki semelyiket nem ismerte korábban. Pont az a lényeg, hogy új kezdetet, új nézőket adjanak mindháromnak. Mondjuk, nem tűnt fel, hogy a premier után bármelyik kapott volna új projektet, pedig innen lehetett volna alapozni.

Maga a mese helyes és szerethető, abszolút nézhető és gyerekbarát. A rejtély olyan, ahogy ebben a mesevilágban megszokhattuk. Egy kis mágia, egy kis átverés, és a kellő helyen szerencsétlenkednek, ami majd elősegíti a megfejtést. Több helyszínen mozognak, üldöznek és harcolnak, nyomokat követnek.

A barátság benne a legnagyobb érték, több szinten is. Annyira visszamegyünk a kezdetekhez, hogy Bozont és Scooby történetének is látjuk az elejét, hogyan lettek barátok. Scooby különben nagyon aranyos kiskutya volt. A Rejtély Rt. is fel kell mérje, hogy mennyivel többet ér a barátság, mint a sztárság ígérete, és kellenek egymásnak. Még a gonoszt is részben a barátság motiválja: nem véletlenül kerestem el Mard el alakját Guszti mellett…

Ok, a mese nagy mese. Az, hogy visszanyomozzák Nagy Sándor kutyájának családfáját, akkora blődség, hogy szavak sincsenek rá. De mese, el kell engedni. Nem szabad komolyan nézni, itt mágia van, kalandok és gyerekeknek készült szórakoztatásra.

Korrekt lett a grafika is. Frissítették az összes karakter megjelenését, láthatóan már nem kézzel rajzoltak, de erősen emlékeztetnek a régi formára, csak látványosabbak. Újabbak.

A poénokban meghagyták a régiek szellemiségét, miközben ott is igyekeztek modernebbé válni. Mai, blockbuster utalások vannak – kicsit a nagyobb nézők megfogását is próbálják.

Pozitív kezdeményezés, szórakoztató és kedves mese, kár, hogy ennyiben maradt.

 

Scooby – 5/4 megtartja az eredeti mese kellékeit, miközben más régi meséknek is új esélyt ad. Bájos.

Scooby! (Scoob!) - szinkronizált előzetes #2 - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1816407088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása