Minden napra egy film

Minden napra egy film

Tízen voltak

(limitált sorozat)

2021. február 14. - BBerni86

Bűnökért megfizető, szigeten ragadó, gyilkost kereső.

A Karib-tenger egy szigetére 8 vendég kap meghívást, akik izgatottan repülnek együtt az úti céljukhoz. Van, aki üzletet szeretne kötni, másnak állást ígértek, de nyaraló is akadna, aki a párját várja a közös pihenésre. A szigeten azonban nagyon más fogadja őket, mint amit vártak. Minden elhagyatott, alig vannak készletek, és a két fős személyzet sem tud többet mondani nekik. Viszont, feltűnik 10 ijesztő figura egy központi helyen, és üzenetet is kapnak, hogy mindegyikük bűnös, amiért meg kell fizetni. Természetesen mindenki tagad: semmi rosszat nem tettek, miért is akarná bárki bántani őket? Ám, ahogy valaki elkezdi levadászni őket, a múlt titkai is felszínre kerülnek. Ha túl akarják élni, szembe kell nézniük egymással és a múltjuk démonaival is.tizen_voltak.jpg

A Tíz kicsi indián/néger/katona, de más címe is van, Agatha Christie egyik legnagyobb klasszikusa. Nem véletlen az sem, hogy rengeteg feldolgozása van. Film, sorozat, és az eredetitől jobban eltávolodó széria is készült belőle. A Tízen voltak is ilyen, egy francia Agatha Christie feldolgozás, ami alapjaiban hagyta csak meg az eredeti történetet.

A legnagyobb változás, hogy modern korba lett helyezve, és a bűnök is a mai korhoz közelebb kerültek. Filmes szabály, hogy a gyilkosságok véresebbek legyenek és nagyobbat szóljanak, de maga az alaptörténet is sok esetben változott.

Mivel nem akarom a felfedezést elvenni attól, aki még nem látta, azt nem fejem ki jobban, ki és miben más bűnt kapott, mint a regényben. Azért annyi hasonlóság van, hogy fel lehet ismerni az eredeti bűnöket, de csak egy-egy vonásában hasonlítanak az eredetire. Név nélkül, pl: aki az eredetiben cserbenhagyásos gázolással ölt, itt is ez történik, annyival extrémebben, hogy nem a saját kocsijával tette, és a srác, akié a kocsi volt, börtönbe került ártatlanul, ahol öngyilkos lett. A kérdéses alak így több halálért is felelős.

Ami közös a részek felépítésében, hogy miközben a még élő szigeten rekedtek keresik maguk közt a gyilkost, felderítik a szigetet, 1-2 karakter múltját flashback elemekből megismerjük. Kik voltak, mit tettek és miért. Esetleg azt is, hogy megbánták-e a tettüket, vagy élnek boldogan tovább, egészen a mostani számonkérésig.

Közben a rendőrség próbál a nyomukra akadni, de ez elég meddő szál, nem is volt sok értelme. Mindössze azért kellettek a rendőrök, hogy a végén valaki majd rájuk találjon. Ehhez képest sokat voltak színen, és értéket nem adták hozzá a látottakhoz.

Ahogy haladnak az események, érdekes lesz az is, kiből mit hoz ki a helyzet. Lesz, aki teljesen begőzöl, más a legjobb arcát mutatja. De ahogy Agatha Christie világában, itt is meg kell fizetni a bűnökért. Amit talán sajnálok, hogy sokkal gyengébb az elterelés a gyilkos kapcsán, mint az eredetiben. Az a gyilkosság van a legbénábban megoldva, ráadásul annak a karakternek nem látjuk az előtörténetét sem. Pedig a gyilkos mindig hátrahagyja, kinek és miért kellett megfizetnie, nézőként pedig láthattuk a múltját. Ő a kivétel, ezzel maga a sorozat buktatja le – ez az, amiben a leggyengébbnek éreztem a sorozatot.

Nem véres, inkább thriller jellegű a műsor. Látványelemet nem tettek bele sokat, de nem is kellett. Itt inkább az idegek harca a fontos, és az emberi reakciók.

Igaz, a karakterek kapcsán én leginkább azt találgattam és vártam, hogy az eredeti regényben ki melyik karakter lenne. Volt, akit el is találtam, még a története előtt.

Egyszer simán meg lehet nézni, szórakoztató, de van jobb feldolgozás is ebből a történetből.

 

Tízen voltak – 5/3 az Agatha Christie áthallásokat szerettem, azt is amiben más. De néhol kidolgozatlan lett.

Tízen voltak ajánló - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1516427566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása