Minden napra egy film

Minden napra egy film

10 dolog, amit meg kell tennünk szakítás előtt

2021. március 31. - BBerni86

Egyéjszakás kalandból továbblépős, kapcsolatos.

Abigail harmincas elvált nő két kisgyerekkel, akiket megosztva nevel a volt férjével. A gyerekek éppen az apjukkal vannak, amikor a nő egy randira megy. Benjamin közel negyvenes, örök gyerek, akivel hamar közös hangot találnak. Egyikük se tervez egy esténél tovább, és jót tudnak azon mosolyogni, hogy miket kell egy párnak megtennie, mielőtt szakítanak egymással. 10 tételt ki is találnak. Pár héttel később Abigail felveszi a férfival a 10_dolog.jpgkapcsolatot: az egyéjszakás együttlét alatt teherbe esett. Érdekelné az is, Benjamin mit gondol, hogyan legyen tovább. A férfi már túl sokat menekült, ideje lenne felnőnie, és megpróbálná, milyen apa lenne belőle. Ismerkednek, Abigail egyre jobban bevonja a családja életébe, és a gyerekeivel is összeismerkedteti. Észre sem veszik, de elkezdik kipipálni a listájukon szereplő tételeket. De vajon a 10 dolog után valóban szakítani kell?

Már a fülszövegből sejtettem, hogy nem egy hagyományos komédia. Kicsit talán eszembe jutott róla a Felkoppintva, de maga a film nem emlékeztet arra. A Felkoppintva komédia volt, helyenként komolyabb színekkel. Ez viszont…

Gondban vagyok, mi is volt a 10 dolog. Komédiának éreztem a legkevésbé. Azt valahol érzékelem, hogy Benjamin valahol komikus karakter. Az örök gyerek, aki nem tud felelősséget vállalni, és ezért gyökeret sem tud ereszteni. Csak itt nem arra van kihegyezve a történet, hogy ez milyen humoros helyzetekbe sodorja, hanem az elkerülhetetlen tragédiákat látjuk miatta az életében. Tulajdonképpen megszereti Abigailt és a gyerekeit, lehetne családja, a nő és a gyerekei is készek szeretni, de Benjamin képtelen kitartani mellettük. Próbálkozik, de a személyiségének kellene gyökeresen változnia, ami nem úgy tűnik, hogy összejön neki. Így szomorú lesz a történet, mert ő veszít.

De jó egyáltalán ez a szó? Mert simán tudom annak a drámájaként is nézni, hogy egyeseknek nem szabadna gyereket vállalni, családot alapítani. Akik sodródnak, menekülnek, és mire felépítenének valamit, kiábrándulnak, szétrúgják az egészet és csak fájdalmat hagynak maguk után. Benjamin tipikusan ilyen ember.

Romantikusnak sem tudom nevezni. Abigail és Benjamin csak egy viszonyt terveztek be, és amikor a baba miatt megpróbálják együtt, akkor sem kezdenek szerelmes párként viselkedni. Idegen emberekként kerülnek nyakig egyből egy kapcsolatba – valahogy benne van már a kezdetben, hogy ha ez nem egy romantikus komédia, akkor a szétesés a borítékolható, nem a happy end.

Pláne egy olyan címmel, ami magában hordozza a film végét. A szakítás előtti 10 dolog.

Nem is izgalmas, száraz ez a film. Nem romantikus, nem megható és nem is vicces. Az egyetlen, ami érdekes lett benne, az időkezelése. A 10 dolog össze-vissza kerül bemutatásra, ugrálunk az időben, és a végén egy kis összefoglaló mutatja majd meg, mi volt a lineáris időrend. Így figyelni kell, mert pl. sokkal előbb láttuk a pár békülését egy nagy vita után, mint magát a konfliktus, ami miatt harcoltak és szakítottak egymással.

Ránézésre a szereposztás is ígéretes volt. Linklater nincs a kedvenc színészeim között, de a komikusi vénáját elismerem. Christina Ricci meg régi kedvenc, már gyerekszínészként is kedveltem. Igaz, a stylist valamit nagyon elrontott vele. Ez a haj… rémesen nézett ki és a színésznőnek sem állt jól. A haja sokat rontott az egész karakteren, bár ez csajosan hangzik.

Egyszer is sok volt, ez nem hiányzott volna, ha nem látom.

 

10 dolog, amit meg kell tennünk szakítás előtt – 5/2 újfent nem tudom, mi a zsáner: komédia, dráma, dramedy? Az időszerkezet lett érdekes.

10 THINGS WE SHOULD DO BEFORE WE BREAK UP Trailer (2020) Christina Ricci, Romance Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2516486802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása