Minden napra egy film

Minden napra egy film

A mángorló

2021. április 17. - BBerni86

Démonos, nyomozós, összeesküvést leleplezni próbáló.

John Hunton nyomozó egy haláleset helyszínére száll ki. Ez egy mosoda, ahol az egyik nőt bekapta a mángorló – az ipari vasaló. Még a sokat látott nyomozó gyomrát is megviseli a látvány. Ám semmi gyanús nincs, meghibásodás történt, nem gyilkosság. A nő keze beszorult, a biztonsági zár pedig nem működött, és a nőt átpörgette és megölte a gép. A hibás részt kicserélik, és folyhat tovább a munka. A mosoda gazdag tulaja még arra sem veszi a fáradtságot, hogy Johnnal beszéljen. A férfi egy barátját, aki misztikus ügyekkel is foglalkozik, a_mangorlo.jpgazonban megragadja az eset. Amikor a kiszerelt rész megöl egy gyereket, majd ők maguk is majdnem a csapdájába esnek, már John is hajlandó elhinni, hogy a gépet megszállta egy démon, amit nekik kell kiűzni. Felszerelkezve nekiindulnak, nem is sejtve, hogy nem csak a mángorló, amivel szembe kell nézniük.

Eredetileg novella volt, de ez sem segít azon, hogyan hangzik elsőre a cselekmény. A démon megszállta vasaló… Nem éppen az a horror alapanyag, amit nézőcsábítónak neveznék. Akkor már inkább egy paródia alapanyagának tűnik.

Ha hozzáteszem, hogy az eredeti egy Stephen King novella volt? A paródia így már nem opció, de még akkor sem sejtet jót a sztori…

A novella, ahol nem láttuk ténylegesen a vasalót, csak elképzelhettük, szerintem hatásosabb lett. Az egyik, látva azt a mozdulatlan, méretes gépet, nem tűnik ijesztőnek. Igaz, professzionális mosodában még nem jártam, de inkább emlékeztet nyomdagépre, mint vasalóra. Meg különben is, mi lesz a ruhákkal, amiket itt kivasalnak? Na, mindegy.

Ennél rosszabb, hogy az eredeti novella története rövid. A filmbe is beletették: megvan a baleset, a zsaru gyanút fog, és egy barátjával elmennek a mosodába ördögűzést tartani. A filmet azonban ennél tartalmasabbra akarták faragni, így beletettek egy plusz szálat. Látjuk a mosoda tulajdonosát, aki mondhatni alkut kötött a mángorló démonjával.

Mondjuk, nem látom be, milyen előnyre tett így szert a versenytársakkal, és hogyan segít neki egy mángorló gazdagodni, de ez különben sem az a film, amit okosnak lehetne hívni. Arról már nem is beszélve, hogy nem merték megcsinálni King befejezését sem. El tudom képzelni, hogy technikailag sem ment volna nekik, de így a kor klasszikus horrorjainak a végét is lenyúlhatták: látszólag győznek a jók, de a gonoszt nem lehet végleg legyőzni. Ahogy Freddy Krueger, a Halloweenből Michael is mindig visszatér, a démon és az alku is játékban marad. (Azt már meg sem mertem nézni, hogy készült-e a filmnek második része.)

A külcsínre némileg válasz, hogy nem egy mai film. Mennyi is, már 26 éves? De ezt számolva is siralmas a látványvilága. Némi fénytechnika meg füst. Kevés a helyszín is, de ennél fontosabb, hogy se a mosoda, se a mángorló nem lett ijesztő. A besorolásra is figyeltek, így még csak véres sem lett. Még csak azt sem mutatták meg, mi marad az emberi testből, miután a mángorló kivasalta. A legnagyobb horror elem a már összefoltozott hulla furcsa arca, és a kezét megvágó lány kötésén átütő vér volt.

Talán az sem lep meg senkit, hogy a karakterek és a színészek sem képesek menteni a filmet. Még csak távolról ismerős színész sincs a filmben és a karaktereik is üresek. A gyártulaj különben simán elmenne a Roger nyúl pácban egyik firka gonoszának.

Bár a Horror paródiákat nagyon nem tudom kedvelni, megfordult a fejemben, hogy ez nézhetőbb film lett volna, ha valóban paródiának készítik el.

 

A mángorló – 5/1,5 eleve bizarr, milyen eszközt száll meg a démon – az emberi gonosz még ront egyet rajta.

The Mangler (1995) - Official Trailer (HD) - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8916504192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása