Minden napra egy film

Minden napra egy film

A kincs

2021. május 23. - BBerni86

Varázsos, kincset kereső, szerelmet megmentő.

Bonifác gazdag nemes, az egész környék ura. A hatalmánál csak a kapzsisága nagyobb – mindent megtenne, hogy a mesék kincsét megszerezze. Balszerencséjére a kincs őrzésével megbízott manók unatkoznak, és a a_kincs1.jpgvarázsló eltiltotta őket a szokott játékaiktól. Így fogadást kötnek: az esküvő előtt álló Jakab és Barbara sokat veszekednek, és fogadnak, mi lesz a kapcsolatuk vége. A fiú féltékenysége vagy a lány vet véget a kapcsolatuknak, de van, aki a happy endért drukkol. Az egyik manó uszítja Jakab féltékenységét, a másik megsúgja Bonifácnak, hogy akkor szerzi meg a kincset, ha feleségül veszi az énekeslányt. Mindent felforgatnak, és a varázsló kénytelen közbeavatkozni próbákkal, hogy végül mindenki megkapja, amit megérdemel.

Anyámtól örökölt régi videókazettákon vannak csehszlovák meséim. Napjainkban a németek gyártanak rengeteg mesefilmet, amiket aztán a tévében vetítenek. A kincs kicsit olyan, mintha ennek a kettőnek a keveréke lenne. A nevek alapján cseh filmnek tippelném, valóban film hosszúságú – megvan a másfél órás hossza. Ugyanakkor a külcsín, maga a mese elmesélése olyan, mint az emlegetett Grimm mesék a németektől.

A történet klasszikus mese elemekkel van tele. A legendabéli kincs, amit a többség mesének gondol. Az unatkozó manók, az igazságot tevő varázsló. De az is, ahogy a lánynak próbákat kell kiállnia, hogy visszakapja a szerelmét.a_kincs2.jpg Már az ókorban Psyche is erre a sorsra jutott, aztán népmesei elem lett belőle – itt is visszaköszön a motívum, a segítő állatokkal.

Talán az is volt a bajom a mesével, hogy minden elemét ismerem valahonnan. A jó hír, hogy a többség népmesei elem, és nem modern hozzátoldás. Bár, akad benne olyan is. A főszereplő húgára a nagyúr öccse figyel fel, és faragnak belőlük klasszikus humoros mellékszereplőket, akik segítik a főszereplőket és a végére maguk is egymásra találnak. Azért nem bántam volna, ha annál eredetibb humor jut nekik, hogy a szemüveg nélkül vaksi lány csetlik-botlik összevissza. Nem találom viccesnek, hogy nekimegy szinte mindenkinek, míg Ignáctól kap egy szemüveget ajándékba és minden meg is oldódik.

Ha már emlegettem a humorát. Van neki, de mesefilmes és kicsikre szabva. A manók büntetésből kis időre női testbe kerülnek – hát ezen se tudtam nevetni, pláne, hogy láthatólag a férfiakra adtak szoknyát és parókát, így aztán kifejezetten rémes lett a végeredmény. Ignác találmányai is elvileg viccesek – itt ő találja fel az egérfogót, Katinka apjának akar kedveskedni vele. Az öreg meg nem érti, hogy működik – mert mi bonyolult van benne, nem tudom – és az ujjára csapja. Egy ponton már elértem odáig, hogy inkább bosszantott, amikor nevettetni próbál a mese. Nagyon gyerekekre lett szabva.

Tévéfilmes alkotás, így a költségvetés sem nagy és ez látszik is rajta. A jelmezek olcsók, a helyszín kevés és a látványelemeket jelmezekkel, maszkokkal oldják meg. Ezek többsége nem is néz ki jól. Versenyben van a manók női verziója is a legrosszabb címért, de Bonifác büntetése ott van szorosan mellette.

A karakterek mesebeliek és egyszerűek. Vannak a jók, a rosszak meg a viccesek. Sajnos Barbarát sem sikerült megkedvelnem, noha neki kellene drukkolni, hogy meg tudja menteni a kedvesét. Nem is tudom, volt-e olyan karakter, akit kikötés nélkül bírtam. Nem, nincs ilyen. Nem csak azért, mert egy ismerős színész sincs benne. Tévés mese, nem elvárás.

Egyszer meg lehet nézni, 10 éves korom előtt még szerethettem is volna. Ma már nem.

 

A kincs – 5/3 gyerekeknek helyes kis mese, felnőtt fejjel azért sok elemét untam. Tipikus népmese.

A kincs 2012 HD - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9116569466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása