Minden napra egy film

Minden napra egy film

A berlini Farkasok

(mini sorozat)

2021. augusztus 04. - BBerni86

Baráti esküt tartó, szerelem miatt viszálykodó, történelmet túlélő.

A második világháború véget ért, Berlin romokban. A lakosok ügyeskednek, ha élni akarnak. Bernd kamasz, akinek van érzéke az üzleteléshez. Két barátjával üzletelnek, az álmuk egy kocsma megnyitása. Ehhez azonban segítség kell, és a holokauszt túlélő zsidó kamaszfiú, Jakob így keveredik közéjük. Neki van idősebb rokona, aki beszerezheti nekik az engedélyt, és tőle tanulnak meg lopni is. Ám a két fiú közti ellentétet felerősíti, hogy a_berlini_farkasok.jpgmindketten a környék szépébe, Lotte-ba szeretnek bele. A lány pedig képtelen dönteni köztük: Bernd sokat tett érte és a testvéréért, hálás neki. Jakob viszont osztozik a zene iránti szeretetében, és a szíve hozzá húz. A csapat lánytagja, Silke csalódottan is veszi tudomásul, hogy benne mindkét fiú csak a barátot látja. Már fiatal felnőttek, amikor a berlini fal épülni kezd, és a keleten ragadtaknak szökni kellene. Egy tragédia választja el őket, hogy évekkel később a párok gyermekei révén újra találkozzanak és a régi sebek felszakadjanak.

A mini sorozat három filmet foglal magában, mind egy-egy korszakot mutat be. Sikeresen összehozták, hogy a szereplők életének alakulása szorosan összefügg a történelemmel, így a meghatározó események mindig hatnak rájuk, ott vannak és megélik.

Az első rész közvetlenül a háború után, Berlin az utcagyerekek szemszögéből. Az adja a kalandot, hogy a kamaszok hogyan ügyeskednek, és milyen ügyekbe keverednek az utcán. Viszont, a korról sokat elmond az, ami a szüleikkel történt, és ahogy viselkednek. Az egyiknek fogságból hazatérő katona az apja, a másik mindenkit elveszett Auschwitzban. Egy másik még mindig várja haza a szüleit, noha megölték őket, míg van, aki csak kívánja, bár meghalt volna részeges és bántalmazó apja.

Ezek jobban le is kötöttek, mint a szerelmi szálak. Mert már itt megvan a szerelmi négy-, vagy ötszög, attól függően, hogy a harmadik fiút, aki csak álmodik az egyik lányról, beszámolom-e. (Neki nincs reális esélye viszonzásra.)

A második szakasz, a fal épülése is a szerelmi szögek köré rendeződik. Ugyan ott van benne a kommunizmus kiépülése és az elvakultság is, szemben a menekülőkkel, de talán ez a leginkább szerelemre épülő rész. Ez is kötött le a legkevésbé – azt sem díjaztam, hogy a kedvenc szereplőm halt meg a történet közben.

Ha már ezt nézzük, pont az a lány a leggyengébb karakter, akibe a fiúk beleszeretnek. Gyámoltalan, dönteni se tud. Mintha őt akarnák a szép lánynak eladni a történetben, de Silke helyesebb volt, mint Lotte. Életrevalóbb is. Itt kifejezetten zavart, ahogy Lotte ingadozása szedi szét a baráti társaságot, és amit a két fiúval művelt…

Végül, amikor a nyugaton és a keleten élő párok gyerekei összetalálkoznak Magyarországon, nem tudva, ki a másik. Itt megint szervesen megjelenik a kor, és megint a szerelmi szálak gabalyodnak tovább. Csak itt jobban elviselni, mert ott van mögötte a változó rendszer, a történelmi helyzet. Pl. érdekes volt, hogy Jakob milyen munkára lett kárhoztatva.

Az egész történetet nézve megvan az íve, és minden rész megkapta a külön történetet is. Igen, együtt nagyobb történetet mondanak el, de külön is értelmezhetők.

Látványra tévéfilm. Még az akció jelenet (menekülés, határvédelem, stb.) sem látványos, és kifejezetten zavarónak találtam azt is, amit a színekkel játszottak. Minél korábban vagyunk az időben, annál több a fekete-fehér és a jelenre színesedik ki teljesen a film.

Ismerős színészt sem találtam benne, de az átmenet az életkorok között szépen megvolt. Nem hiányzott bele nagyobb név, akkor nehezebb lett volna fiatalabb – idősebb ént találni hozzá.

Egyszer érdekes volt, tetszett a történelem beépítése és ahogy a Farkasok története összeállt – csak egy fokkal több volt benne a szerelmi háromszög, mint amit tolerálok.

 

A berlini Farkasok – 5/4 a történet tetszett, szépen összeértek a szálak is – a kivitelezés lett gyengébb és tévés.

https://hu-hu.facebook.com/EpicDramaHu/videos/1951770274860414/

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1716648664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása