Minden napra egy film

Minden napra egy film

El Cid

2. évad

2021. augusztus 20. - BBerni86

Trónért küzdő, lovaggá váló, háborús, ármányos.

Ferdinand király halott és a gyermekei már a végrendelkezése hallatán kiborulnak. A szokással ellentétben a király nem a legidősebb fiára hagyta a birodalmát, hanem azt feltagolta és elosztotta az öt gyermeke között. A három fiú egy-egy királyságot kapott, míg a két lánya egy-egy uradalmat, ha cserébe nem kötnek házasságot. Sancha királyné igyekszik csitítani őket és meggátolni, hogy már a koronázás előtt egymás torkának essenek. Különösenel_cid_1.jpg Sancho és Alfonso akarnak hatalmat és köréjük épülnek az erővonalak. Sancha kedvence Sancho, míg az elsőszülött, a ravasz Urraca a fiatalabb öccse mellé áll. Rodrigo hűségéért is vetélkedni kezdenek, akinek hiába ígérnek címet, a szeretett nőt, kitart a hűségesküje mellett. A testvéri viszony gyorsan mérgesedik el, és Sancha halála után kitör a háború is. Urraca pontosan látja, hogy a győzelem kulcsa Rodrigo eltávolítása lenne Sancho mellől.

A történet pontosan ott folytatódik, ahol az előző évadban abba maradt. A király halott és az örökösök szinte azonnal egymás torkának ugranak. Izgalmas korszak, már csak ettől is, de a helyzetet még színezi, hogy erős arab uradalmak is vannak a területen, akik szintén nem riadnak vissza egy kis ármánykodástól a pozíciójuk erősítéséért.

Bár elvileg El Cid – itt még nem nevezik annak, csak Rodrigo egyelőre, becenevén Ruy – a kiemelt szereplő és sok esemény az ő tettei miatt alakul úgy, ahogy, nem érzem azt, hogy ez a szereplő vinné el a hátán a sorozatot vagy a történetet.

Ha a háborút nézzük: ő Sancho tanácsadója és hadvezére. Csak éppen a királya nem mindig hallgat rá, és sokszor annyi a fő feladata, hogy mentse, amit menteni lehet. Elképesztő szerencséje van és a vesztes helyzetekből is ki tudja hozni a legtöbbet. Az még tetszett is, amilyen ötletekkel elő tudott állni. Nem csak az erejére hagyatkozott, ő volt az ész is a csapatban. Vagyis, nagyon fontos szerepben van, és mindig az események sűrűjében. De egyelőre a királyi sarjak, akik a cselekmény irányát megszabják. Ők hitelesebbek is, mint Rodrigo. Annyira kölyöknek néz ki, hogy egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ő egy hadvezető zseni. Nagy harcosnak még nehezebben képzelem el: Jaime Lorente nem az a lovag alkat.

A szerelmi szála még borzalmasabb. Rodrigo részéről legalább az indokolva van, mikor miért és melyik nőhöz hajlik. Jimena, akinek a viselkedésében semmi logika vagy tartás. Sok cselekedetének semmi értelme, láthatóan nagyon küszködtek azzal, hogy neki is valami szerepet adjanak – aminek aztán ez lett a vége. Össze-vissza, értelmetlenül cselekszik.

A királyi testvérek, elsősorban Urraca, Sancho és Alfonso adják el a műsort. Az őket játszó színészek sokkal jobban hozzák a szerepeiket, és mélyebb, jobban kitalált indítékaik is vannak, mint nyomorult Rodrigónak. Igaz, vannak visszatérő elemek, amelyek pár rész alatt is ki tudtak idegelni: ahogy Sancho még mindig képes nem bízni az egyetlen emberben, aki mindig kiállt mellette. Inkább hallgat egy árulóra. Urraca sem képes eldönteni, mit akar. Egyik percben bűnbánó és békét akar, majd ő adja a jó tanácsokat a fivérének és a végén is úgy ármánykodik, hogy azzal mindenkinek csak rosszabb lesz. Egy ponton már nem értettem, mit is akar ő igazából. Mintha közben fejlődne, de a vége kivágta az egészet a kukába.

De jó a sorozat húzása, mozgalmas: sok csata, sok ármány. Még humort is sikerült beletenni, Sancho felesége hatalmas karakter lett, több értelemben is.

Egész korrekt a sorozat külcsíne is – azt most hagyjuk, Lorente mennyire nem hiteles és a haja is… Helyszínek, kosztümök, rendben.

Most is nagyon nyitott a vége és nagyon messze van még az is, hogy Rodrigo kiérdemelje az El Cid nevet. Érdekel is, lesz-e harmadik évad és meddig jutnak a történetben.

 

El Cid – 5/4 bár logikailag egyes részei nem állnak össze, a szereplők jelleme sem, nézette magát.

https://www.youtube.com/watch?v=B0Ao7NfdYV0

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4416661976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása