Minden napra egy film

Minden napra egy film

A pogány király

2021. december 23. - BBerni86

Népet összefogó, háborús, hatalmi harcos.

A római pápa nem csupán vallási vezető, világi hatalomra is tör. Ebben egyik eszköze a fia, Max, aki királyi címre vágyik, hogy ellensúlyozza a származását. Az apja ad neki sereget és egy fogságban felnevelt herceget, akinek a a_pogany_kiraly.jpgsegítségével hatalmi űrt hozhat létre, amit majd betölthet északon. A tervbe azonban hiba csúszik: az örökösével együtt megmérgezett királynak még maradt annyi ereje, hogy a halálos ágyán kinevezze az utódját. Nővére fia, az ifjú Namejs örökli a királyságot. Míg nagybátyja gyilkosait keresi, Max már újabb tervet sző: barátnak tetteti magát, hogy újabb csapdát állíthasson. Namejs azonban a végsőkig kitart, és kikényszeríti a csatát, ahol egyiküknek el kell buknia.

Szépen kirajzolódik a minta: amikor egy film/sorozat váratlanul hatalmas siker lesz, jönnek majd sorban a jobb-rosszabb másolatok is. A vikingek is divatosak lettek, bár az eredeti sikerszéria, a Vikings elköszönt, nem maradtunk trónkövetelők nélkül. Nem csak sorozatban, filmekben is kapunk olyat, ami nagyon azt a vidéket idézi meg.

A pogány király is ilyen. Nem is vagyok biztos benne, hogy el tudom dönteni, milyen nép tagjai a főszereplők. A római pápa és a fattyú fia egyértelműek, de a Max számára kinézett királyság simán lehet germán, francia, de még az angol sem lenne elképzelhetetlen – bár gyanítom, akkor Max több hajót hozott volna, mert át kellett volna kelniük a tengeren is. Ehhez jön hozzá, hogy egyes szolgák és karakterek nagyon viking kinézetet kaptak. Namejs megörökli a nagybátyja tanácsadóját, akinek a haja és a tetoválásai is olyanok, hogy simán ülhetne Ragnar mellett a tábortűznél. Ahogy meg vannak veszve a hajózásért és a más népek felfedezéséért ezzel a módszerrel, szintén ismerős a Vikings évadokból. (Bár a finomabb irányzaté, ők tényleg ismerkedni akartak, nem hódítani.)

Az egésznek a kinézete, a csaták kinézete is mind eszembe juttatták azt a sorozatot, máskor meg a The last kingdom egy-egy részét, meg volt az a sorozat is, amikor a germán törzsek cselezték ki a rómaiakat még a középkorban.

A magánéleti szálakat visszafogták, abban nincsenek nagy konfliktusok. Megvan, ki kit szeret és nincsenek háromszögek. Van esküvő, és nem meglepő módon, akinek meghal a kedvese, a végére maga is halott lesz. Nem is hiányzott a szerelmi dráma, ha azért röhejes is volt, amikor pl. az egyik fiatalember utólag akarta megbékíteni a kedvesét, amiért nélküle akart elhajózni és minden kikötőben más nőt felfedezni.

Amire azonban ki akartam lyukadni, hogy minden hasonlóság ellenére azért ez a gyenge másolat mintája. A csaták és a kosztümök nagyon olcsók, és lehet látni a trükköket, ahogy pl. kevés emberrel igyekeznek egy nagy csata látszatát kelteni. Nagyon észrevenni, hogy lényegesen kevesebb pénzből készült el ez a film.

Megbocsáthatóbb lenne, ha a történetben több lenne az eredeti vonás, de elég klisé, ahogy az események alakulnak. Néha kifejezetten zavart is, ahogy a nagyon átlátszó csapdába besétál a főszereplő, vagy ahogy hirtelen nindzsa képességekre tesz szert, és egymaga elintéz egy hajónyi keresztes lovagot.

Erről jut eszembe, ezen is megakadt a szemem és nem értettem. Keresztesek, mint a pápa fattyának a zsoldosserege? Az végig nagyon irritált, hogy Max emberei keresztes egyenruhában vonulnak végig. Ez egyszerűen nem keresztes hadművelet!

Fáradtan egyszer elment, bár inkább The last Kingdom évaddal kellene behoznom magam.

 

A pogány király – 5/2,5 nem is kicsit olyan, mintha történelmi sikersorozatokból ollózták volna össze: kicsit Vikings, kicsit The last Kingdom rosszabb látvánnyal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9816784696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása