Minden napra egy film

Minden napra egy film

Victoria

3. évad

2021. december 24. - BBerni86

Birodalmat irányító, házasságot életben tartó, ármányokat kivédő.

Albert és Victoria családja már 6 gyerekkel bővült. A szülők kedvence egyértelműen az elsőszülött Vicky, aki örökölte édesapja eszét és nyitottságát, míg a trónörökös Bertie lassabb és maga is érzi, hogy csalódást okoz csak. Miközben a gyereket igyekeznek a trónra felkészíteni, a világ is változóban van. Angliába menekül a megbuktatott francia császár, és Kossuth Lajos is eljön segítségért. A nemesség elleni indulatok miatt Victoriavictoria.jpg féltestvére, Feodora hercegnő a húgához menekül. Az asszony manipulálni kezdi a családot és meg akarja szerezni azon javakat, amelyek szerinte járnak neki. Ennek egyik eszköze, hogy veri az éket Victoria és Albert kapcsolatába. A királynővel folyton vitatkozó államférfi, lord Palmerston átlát az üzelmein, de a rossz kapcsolat miatt esélye sincs segédkezet nyújtani. Albert a helyét keresve a világkiállításon dolgozik, míg Victoria egy régi barát elvesztésekor átgondolja a döntéseit és azt, ki érdemes a figyelmére és a szeretetére.

Annyira reménykedtem a folytatásban, hogy csak vártam és vártam, de most elértem arra a pontra, hogy már kétlem, lesz negyedik évad, bármennyire is nyitva hagytak kérdéseket ennek az évadnak a végén. Így nem vártam vele tovább, megnéztem a sorozat 3. évadát is.

Így visszatekintve nem tudom nem észrevenni, hogy milyen hasonlóságok vannak a Victoria és a The Crown között. Vagy inkább azt kellene írnom, hogy Victoria és Elizabeth között? Mindketten hozzámentek szerelemből egy külföldi unokatestvérhez, egy kisebb rangú külföldi herceghez, aki nem élte meg könnyen, hogy a hatalom és a vagyon a nő kezében van. Mindkét páros rossz szülő volt, és nem egy hasonlóság van nyomorult Charles és Bertie között. Ahogy a nővérük a szeretett fél, ahogy maguk is érzik, hogy több tulajdonságuk miatt sem alkalmasak a feladatukra. Mindkettő mellett volt olyan miniszter, akit eleinte nagyon nem szívleltek, aztán átgondolták a személyes szimpátia kérdését. Mindkettőnek van egy nővére, aki meg tudta keseríteni a napjukat.

De a Victoria kosztümös sorozat, és erősen romantikus. Sokkal mesésebb és szappanoperás fordulatokkal él. A 3. évadban vihar dúl a királyi házaspár között, de nem csak az ő történetükben van központi szerepe a szerelemnek. Az egyik udvarhölgy az erőszakos és őt lenéző férje helyett az egyik szolgáló felé fordul figyelemmel. Nancy végre rászánja magát és Victoria szolgálata helyett férjhez megy – komoly szívfájdalmam is, milyen véget írtak a párnak. Eddig drukkoltam nekik, erre ez történik… Palmerston nyitott házassága vagy éppen Feodora ármánykodásai is ebbe a könnyedebb irányba viszik el a sorozatot. Látványosabban szórakoztató sorozat ez, mint történelmi, miközben tényeket is felhasznál.

BBC, így a látványra nem lehet panasz. Ha valamibe bele fogok kötni, az más lesz. A The Crown bevállalta, hogy lecserélik a teljes szereplőgárdát, hogy érezzük, öregednek a szereplők. A Victoria esetében senkin nem látszik az idő: 6 gyerekes párként is úgy fest az egymás mellett vonuló királyi pár, mint az első évadban az udvarlási szakaszban.

A helyszínek, a kosztümök, az egész miliő – ez csodásan működik végig. Volt keret pl. arra is, hogy a világkiállítást életre hívják. Ok, azért van egy látványelem, amire magyarként fintorogtam. Kossuth Lajos. Az a karizma és intelligencia, ami a politikusban megvolt, itt cseppet sem látszott és… amilyen kegyesek voltak az egykori francia császárral, annyira nem kedvező a kép a magyar politikusról.

Intelligens, szórakoztató sorozatként szívesen néztem, és szokás szerint most is rávett arra, hogy utánaolvassak pl. Feodora vagy lord Palmerston életének.

 

Victoria – 5/4 egy jó kosztümös mese némi történelmi hitellel, szimpatikus színészekkel és szappanoperás botrányokkal. Nekem bejön.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1516790612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása