Minden napra egy film

Minden napra egy film

Foundation

1. évad

2021. december 31. - BBerni86

Jövőt menteni próbáló, birodalmi játszmás, jövőbéli.

Hari Seldon vezető matematikus, aki egy olyan összetett modellt hoz létre, mellyel megjósolható a jövő is. Kimondja, hogy a Birodalom bukása elkerülhetetlen, és az emberiség hatalmas káoszba zuhan, hacsak nem tesznek valamit a megmentése érdekében. Egy Alapítvány létrehozását javasolja, benne az emberiség tudását megőrizni. Az elmélet tartalmazza Cleon császár bukását is, aki rég saját klónjaival őrzi a hatalmat egyfoundation.jpg személyben, három korosztály képviseletével. Cleon nagyon meg akarja buktatni a módszert, és az eszköze egy haldokló bolygó kivételesen tehetséges pályázat nyertese, Gaal. A fiatal lány megérkezve a bolygóra Hari tanítványa helyett a szövetségese lesz és megerősíti az előrejelzést. A Császár elrendeli az Alapítvány létrehozását, de a galaxis másik felében, és tagadja annak hitelét. Miközben az úton, a hajón szerelmek és halál útján járnak, a Birodalom is szembe kell nézzen egy példa nélküli krízissel.

Úgy tűnik, összegyűltek a sorozatok, amelyeket megnéztem előzetes ismeretek begyűjtése nélkül. Ahogy az Arcane játék alapját sem ismerem, Asimov történetei is kimaradtak nekem, amelyeket a Foundation igyekszik feldolgozni. Most próbálom úgy látni, hogy esélyem volt anélkül értékelni és élvezni a sorozatot, hogy tudnám, mi a végjáték.

Megleptem vele magam, de egészen beszippantott ennek a történetnek a világa. Megvan Scalzi Széthulló Birodalom trilógiája? Mivel Asimov előismeretem nincs, nekem inkább ez a Scalzi ugrott be, főleg a császárokkal és ügyeikkel kapcsolatban. Van egy hatalmas birodalom, tengernyi gonddal és egyre több lázadó gondolattal. Középen pedig ott van Cleon három klónja, akik egyszerre akarják a Birodalmat a jelen formában konzerválni és megőrizni a hatalmukat. Izgalmas a klónok közti dinamika, ami még nyelvileg is alá van húzva. Alkony, Nap és Hajnal testvér, akik váltják egymást az uralomban. Egyeznek, mégis mások. Keménykezű, makacs, sok tekintetben rossz ember Cleon, de megvan a maga zsenije is. Már ebben az évadban voltak nagyon kemény helyzetek, és kezelte őket, összességében mondhatni, hogy nyertes tudott lenni. (Jó, azt még nem láttuk, hogy az utolsó jelentben, jó 100 évvel később mi maradt a nagy sokk után.) A más Hajnal új dinamikát vitt ebbe, belsővé tette a játszmát és nagyon sokkoló véget kapott az a szál.

Amennyire a korrupció, a játszmák és mondhatni az emberi oldal sötétsége dominált a császár esetében, annyira ártatlan és pozitív hős lett Gaal. Nagyon jók a szándéka, és az már egy nagyon komoly belső konfliktus eredménye lett, hogy jelentkezett a matematika pályázatra és ott milyen eredményeket ért el. Annyira segíteni akar, olyan ártatlan. Salvor mellett a sorozat legjobb személye, sajnáltam is, hogy a jósága miatt jutott neki annyira göröngyös út. Ha ő is manipulatív és korrupt lenne, sokkal könnyebb útja lett volna.

Salvor – vele egy más színt kapunk. Az Alapítvány őrzése a világ végén, majd egy kis űrkalózos, hajót elfoglalós kaland. Nem tudok rá logikus okot, de egyszerűen ez a szál nem tudott lekötni. Salvor maga fura volt, ahogy része is a közösségnek, más is. Az ő esetében az érdekelne csak, milyen érzés lesz neki rádöbbenni az űrút után, hogy mennyi idő kiesett és ez mit jelent a szeretteire nézve. Hát igen, abban a korban, ahol át lehet aludni 100 évet is, jöhetnek kellemetlen ébredések.

Nehezményeztem a sorozat időkezelését. Lineárisan jobban tetszett volna, ha Salvor és Gaal esetében nem véletlen az idősíkok keverése. Így üt a fordulat és a rádöbbenés az igazságra a végére. De akkor is jobban szerettem, ahogy Cleon alakmásai szépen sorban követték egymást és szőtték a maguk kis ármányait.

Látvány: vegyes élmény. A sci-fi pazar, legyen az űrhajó vagy idegen bolygó külcsíne a világ másik felében. Stílust, karaktert kaptak a különféle helyszínek, embercsoportok. A ruhák, amik azért nem egyszer kicsapták a biztosítékot. Nap Cleon kék uralkodói ruhája? Végig vártam, hogy dobják már ki a szemétbe.

De látszik, hogy pénzt fektettek ebbe a sorozatba. Minden szálon akad ismert színész is, ha azért sztárnak nem is nevezném egyiket sem. Lee Pace a legismertebb talán, és simán hozza A hobbit tündekirályának hűvösségét császárként is.

Már a második évadra be van rendelve a sorozat, aminek felettébb örülök. Érdekel, mi lesz itt még később, de Asimov terjedelmes regényvilágába beleugrani… ahhoz nem érzek elég erőt magamba. Egyszerűbb lesz a 2. évadot megnézni.

 

Foundation – 5/3,5 nem egyformán kötöttek le a részei. Gaal kalandjait vagy a császárok ügyeit még néztem volna, már a bolygón Salvor és az Alapítvány magja nem kötött le.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6316790620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.01.03. 11:49:17

az intró a his dark materialst idézte, az alapítvány bolygója kinézetre a raised by wolves planétája, a napcsászár kék páncélja mintha a watchmen filmből lenne, mások páncéljai star trekes ruhákat idéztek meg.
Goyert egyszerűen szét kell zavarni nem adni neki többet semmit, mert nincs saját ötlete.
Az évad maga közepes volt max, ami érdekes lett volna a robot hite, illetve a klónok, pontosabban replikák, kételyei magukkal kapcsolatban, egyszerűen nem kaptak elég időt, fontosabb volt a nagy anya lánya keresés...
Kár érte.
süti beállítások módosítása