Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bajnokszív

2022. február 07. - BBerni86

Sportos, egyetemi versenyre készülő, vetélkedő csapatépítős.

Egy kis egyetem büszkesége az evezős csapata. Nem egy végzősük volt, aki az olimpiai válogatottba is bekerült. Ilyen volt Alex Singleton apja is, aki támogatóként a pénzével most is irányítani tudja a csapatot. A célja, hogy a fia jövőre ott legyen az olimpián. Mikor az állami bajnokságon a Harvard nagyon megveri őket, elintézi, hogy régi bajnoksziv.jpgevezőstársa, Jack Murphy legyen az új edző. Meg is lepődnek, amikor Jack a csapatot kezdi el építeni és fejleszteni, nem Alex olimpiára juttatása a célja. Átrendezi a hajó beosztását is: Alex kapitányi helyét Johnnak adja, és csapatban tartja az ösztöndíjas Christ is, aki már csak muszájból evez, bár nagyon jó benne és Jack igyekszik segíteni neki. A fiúk már-már szárnyalni kezdenek, amikor Alex és John között nagyon megdől a szokott egyensúly – John a kapitány, elszereti és -jegyzi Alex barátnőjét és még az olimpiára is őt vinnék. Az apai nyomás alatt a fiú valami olyat tesz, amit nem lehet jóvátenni…

Ennyire déjá vu érzetem filmnézés közben régen volt. Nem egyszer úgy éreztem, hogy láttam már a jeleneteket, ismerős volt az egész. Csak éppen nem láthattam, 2021 novemberétől elérhető a film és most néztem meg, nem tavaly év végén. Nem is nagyon hagy békén, miért volt ez nekem ennyire ismerős?

A történet nagyon sok tekintetben tipikus sportfilm. A reménytelen helyzetben levő kis csapat diadalmenete, miközben a tagok magánügyei is bonyolódnak. Szerelembe esnek, megbántanak másokat, majd kibékülnek és hasonlók. Van nagy ellenfél, van edzés, van szimpatikus edző és olyan családtag, aki nagyon jót akar, de csak árt mindenkinek. (Igen, Mr. Singleton, pontosan rád gondolok.)

Az edzés kifejezetten tetszett – versenyt nem sokat mutatnak, de azt végignézhetjük, hogyan készülnek fel rá. Tetszett az összekötve futás, a vakon evezés, a verseny az edzővel vagy éppen annak a leckéje, hogy ez miért csapatsport és miért van egymásra szükségük a versenyzéshez. Az evezés sem tűnik olyan sportnak, amit pl. sportközvetítésen izgalmasnak találnék, de a filmen megvoltak a maga pillanatai.

A szereplők némelyike nagyon tipikus magánéleti szálat kapott. Chris gyászolja az elvesztett szüleit és szerelmét, az evezésről a veszteségei jutnak csak eszébe. Itt viszont a csapattársakkal fivéreket kap, a szívét egy helyes és okos helyi lány is elkezdi gyógyítani… Persze, van visszaesés és a romantikus filmekből ismerős szakítás, hogy aztán majd kibékülhessenek.

Mások esetében a kérdőjel maradt túl sok. Mr. Singleton és Jack története csak pontokban van meg, és ki tudok belőle találni egy sztorit (Olimpia helyett Jack elment katonának, a csapat jó része vele tartott, így annyi lett idősebb Singleton olimpiai álmainak. Ezért hajtja annyira a fiát, hogy belőle legyen olimpikon.), de ebből csak annyi a biztos, hogy Jack katonának állt és több evezős is követte. (Szerintem Vietnám, de ezt se mondják ki.) De nyitva maradt túl sok minden: Alex sorsa, az utolsó verseny eredménye, még Chris és Nisha története sem teljesen kerek. Elmegy a lány a végén? Ki tudja.

John és Alex története, az viszont nagyon nem szokványos. Mindig, amikor már Alex fejlődne és hatna Jack nevelése, jön az apja és jön valami katasztrófa. Nyomorult John lesz az áldozat, és eléggé sokkoló, ami majd történik. Igazságtalan is, szomorú is, meglepően tragikus egy ilyen zsánerű filmben.

A filmet leginkább Michael Shannon neve adhatja el, szépen hozza a lelkiismeretes edző szerepét is. David James Elliot némileg szociopatának hat a minimális arcjátékával, de van egyébként a karakter személyiségében is szociopata vonás. Az evezősök közül Alex, vagyis Alexander Ludwig a legismertebb – leginkább a testalkata van meg a szerephez.

Ha kevesebb kérdést hagynak nyitva és nem félszavakból kell a szereplők múltja köré történetet írnom fejben, jobban tetszett volna. Így marad az a kérdés, és tényleg nem tudom: honnan, olyan ismerős ennek a filmnek a története?

 

Bajnokszív – 5/3 túl sok a nyitott kérdés és a balladai homály, de a sport része jó volt benne. Bár déjá vu is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7717274820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása