Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az utolsó hívás

2022. július 30. - BBerni86

Az alap még tetszett is volna, de nagyon hamar elment a kedvem a filmtől.

Nézzük, mi működött elsőre:az_utolso_hivas.jpg

1: még a történet is. Kamaszok szemétkednek egy idős asszonnyal, aki öngyilkos lesz. Minden kínzója kap 100000 dollárt, ha egy percen át hívja a telefont, amit az asszonnyal temettek. Csak éppen a vonal nem csak kicseng, felveszik és…

2: az idős párt játszó színészek. Lin Shaye és Tobin Bell is horror veterán. Jól áll nekik, otthonosan mozognak benne, és Bell esetében rímel is a legismertebb szerepére. Bosszú, egy kis megváltás reménnyel…

3: sötét, próbálnak ijeszteni, de azért még nem botránykeltő a megbotránkoztatás. Pl. a legkeményebb részeket meg sem próbálják megmutatni, legfeljebb utalnak és elmondanak dolgokat.

Akkor hol siklott ki a dolog?

A legnagyobb bajom nagyon hamar az lett, hogy Edith azokat is bünteti, akik maguk is áldozatok voltak. Ha a Lambert testvéreket nézem, a nagyobbat verte az apja, a kisebbiket szerintem szexuálisan is zaklatta. Ki nem mondják, nem is mutatják, de elég erősen rá van utalva, hogy őt nem csak verték, mint a bátyját. És akkor örökké ezt kelljen nekik újra és újra átélni? Az apjukat? Azért, amiért Edith meghalt, nem ők az igazán felelősek, nekik is hazudtak. Nem érzem jogosnak, hogy ugyanazt a büntetést kapják. De ezt Chris kapcsán is el lehet mondani.

Chris különben is megkapná a film balekjának címét. Ő az egyetlen, aki szinte teljesen ártatlan. Akit szerettek annyira, hogy a pokolból is kap egy kiutat. Erre mit csinál ez az idióta? Eldobja az esélyét, egy méltatlanért és még csak nem is ér el semmit.

Az is a listámon van, hogy én ezt vártam. Már az elején azt mondtam, hogy Tonya az, aki valamiképpen felelős mindenért és a múltban történtekért is. Ha azt pont nem is találtam el, hogyan, de ő tette azt, amin meg kellene a végére lepődni. De nem lepett meg.

A látvány se szép. Vér folyik, egyes alakok démonivá lettek torzítva, de valahogy mégsem működött nálam. Nem ijesztő és olcsónak tűnik. Talán ez vele a legnagyobb bajom – annyira olcsónak hat minden. Tobin Bell pl. egy jól elhelyezett mondattal, nézéssel, sokkal ijesztőbb tud lenni, mint a szellem és démoni alakok, akik a kamaszokat üldözik.

Aztán, az idős pár tetszett benne, a kamaszok már nem. Igaz, leginkább csak sikítanak és menekülnek, de már az előzmények alatt sikerült ellenszenvesre faragni őket. Nem szerettem, ahogy Tonya flörtöl a fiúkkal. Nem szerettem, amikor Chris olyan szerencsétlenül bambul maga elé.

Az nem zavart, hogy a mitológia nem lett felépítve. Mégis, hogyan lehet azt a személyes poklot létrehozni? Edith csak egy sima, idős asszony volt, nem boszorkány. Ugyan egyszer valamiféle magyarázatot ad, de az olyan semmilyen, hogy nem is foglalkozom vele. Horror, nem vártam, hogy okos és logikus lesz, az elég kevésnek sikerül.

Vagyis, kb. mindenre, ami tetszett, jut valami, ami nem. Egyszer megnéztem, most meg gyorsan elfelejtem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1917893681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása