Minden napra egy film

Minden napra egy film

Boszik, eutanázia és sárkányok

Motherland, Five Days at Memorial, House of the Dragon

2022. augusztus 28. - BBerni86

Kezdjük akkor egy évad- és egyben sorozatzárással. A Motherland: Fort Salem (s03e10) végére tehetjük ki a pontot.motherland310.jpg

Mindaz, amit a részek alatt írtam, most is igaz lesz. Sok minden történik, mozgalmas, de ezzel együtt összecsapott is. Mert mit sikerült nekik 40 percben elmondani? Az utolsó háborút, az első dal összeállítását és a nagy varázslatot, több lány halálos sérülését és csodás felépülését is. Hiába van ötlet, mert nekem az alternatív történelem a salemi boszorkányok leszármazottjainak hadseregbe állításával még mindig tetszik, de az egész sorozat nem működik. Egy regénysorozatként jobban el tudom képzelni, mint ebben a formában olcsón és gyorsan elbeszélve.

Olcsó, vagyis hiába szól boszorkányokról, háborúról és varázslatokról, a látvány szinte nulla. Most kapunk az arcokon vörös, az égen meg sárgás derengést, és ennyi. Bocs, nem. Van egy szereplő, aki fekete massza fertőzéssel számol majd le az egyik gonosszal. Vérszegény kínálat egy évadzáróra, de az egész sorozatot jellemzi ez.

Ahogy az is, hogy alig van helyszín. Szabályosan röhejes, ahogy pl. Afrikában nyomoz Alder, és egy ugyanolyan raktárépületben bolyong, mint amit akármelyik másik részben láttunk, csak éppen most afrikai jellegű holmikat árulnak körötte, kicsit piacosan. De megint csak Fort Salem a helyszín. Mégis, hol forgott ez a sorozat? Egy stúdióban és annyi? Nem lepne meg az sem.

Az alapötlet, és hogy kedveltem a karaktereit, ami eladta nekem. A három lány, a párjaik és nem egy felnőtt boszorkány, akik miatt ezt el lehetett nézni. Azt nem állítom, hogy színészként sokat bele kellett tenniük, de azért próbálkoztak nem csak egy YA fantasy boszorkányos sorozatnak lenni.

 

Azt hittem, a Five Days at Memorial (s01e05) zárlatáról is most írok, de rá kellett jönnöm, hogy még lesz egy rész. Most megvolt az ötödik nap, de még egy lesz, amikor meg is beszélik és nyomoznak, mi történt ezen az ötödik napon.

five-days-at-memorial.jpegMert bizony oda jutunk, hogy azon kezdenek el gondolkozni, hogy mi az, amit még meg tudnak tenni a betegekért. Nincs már semmi, se víz, se gyógyszer. Megjön a parancs is, hogy ki kell üríteni a kórházat 5 órán belül, senki nem maradhat. Addig jönnek hajók és helikopterek, de aztán vége.

A legdrámaibb rész talán ez volt, annak ellenére is, hogy virágnyelven beszélnek benne. Az állatokkal kezdték: sokan a kedvencükkel menekültek, és egy egész szoba tele volt a különféle háziállattal ketrecben: macska, kutya, biztosan más is, de amikor mutatták őket, nézni se akartam. Mert az állatokat nem tudják elvinni, és az kegyetlen lenne, ha itt hagynák őket szenvedni. Van egy kép, amikor a megtört doki a kezében az injekcióval szinte zokog az állatok tetemei között. Ragozzuk? Nem kell – szívszaggató. Majd ugyanezt az elvet – mentsük meg őket a szenvedéstől – a vezető elkezdi Annának a betegekre is mondani. Így nyer értelmet, miért ő volt az, akiről kérdezgették a dolgozókat az eddig bevágott vallomásokból. Mert Anna lett a Halál Angyala.

Az valami nagyon finom, ahogy az eutanázia bejött a történetbe. Nincs kimondva semmi, alig látunk valamit, Annát egyszer egy injekcióval és ennyi. De sejthető, mi történik. Különben is vannak drámai pillanatok: amikor a nőt elvonszolják az anyja mellől, mert kiürítés van, a haldokló öreget nem tudják vinni, de a lányának mennie kell. Vagy, amikor az erősen túlsúlyos férfitól elköszön a gondozója. Nincs kimondva, de ott van a sorok között, hogy ő itt fog maradni és egyedül fog meghalni, mert nem tudják elvinni.

Az is valami borzalmas, hogy a magánklinika, ahol komoly pénzeket is fizetnek azért, hogy gondozzák őket, semmit nem tesz a betegeiért. Szó szerint hagyják őket ott meghalni. Az ápolók majd megszakadnak, hogy segítséget szerezzenek, és annyi a reakció, hogy majd az állam intézi, ők nem tesznek semmit.

Megterhelő, nehéz rész, iszonyatos drámával. Eddig ez a sorozat csúcspontja, de nem könnyű megnézni. A színészek viszik a hátukon, amit erősít a kórház zárt tere és az állapotok, amiben van.

Nem tudom, mit tudnak még hozzátenni, ez súlyos volt több értelemben is.

 

Végül, amit a hét első felében ígértem. House of the Dragon (s01e01). Nem tudom nem azon törni a fejem, mennyire láttam volna másnak, ha nem olvasom újra az erről a korszakról szóló Martin-kötetet. Ugyanis a GoT alapsorozattal ellentétben, ez már meg van írva. Itt nem lesz az a rejtély, hogy mi lesz a végjáték.

Így elnéztem a szereplőket, a köztük levő viszonyokat, és nem tudtam nem arra gondolni, hogy mennyit fog változni a felállás a történet végére. Akik most legjobb barátok, egymás torkának esnek és egymás végét okozzák.hotd1.jpg Nem feltétlenül úgy, ahogy az örökösödés miatt gondolná az ember. Hiszen ez a Targaryen-ház, itt simán belefér a családon belül házasodni.

Különben mindennek szépen itt van az alapja, ha tudod, mit nézz. A pletykáké és viszonyoké, a későbbi háborúé, már alakulnak a frakciók.

Érezhetően lesz íve a történetnek, és bekötötték a folytatáshoz is. A Tűz és a Jég dala jóslat? Az nem feltétlenül kellett volna. De a nyitány, azzal, hogy a Targaryen-ház vesztét csak az hozhatja el, ha a családtagok esnek egymásnak? Ez az a fejezet, ahol ez megtörténik. Amikor Rhaenyra hercegnő arról beszél, hogy a családot az teszi különlegessé, hogy sárkányok urai? Utólag tudjuk, mennyire igaza van. Sárkányokkal az oldalukon nem lett volna trónfosztás…

A külcsínre költöttek, és itt ki van maxolva, amit a GoT évadokban sokáig vártunk. 10 felnőtt sárkány van, minden Targaryen sárkánylovas. A nyitány is ez volt, és visszatérő elemek a sárkányok. Tetszettek az olyan apróságok, mint pl. Daemon herceg sisakja a lovagi tornán. Mivel a már emlegetett újraolvasott könyvem illusztrált, így friss emlékként mesélhetem, hogy ilyen sisakokkal vannak ábrázolva a Targaryen hercegek. Bár még csak az alapozásnál járunk, már volt brutális lovagi viadal és Daemon is rendezhetett vérfürdőt a városi őrséggel – el is tűnődtem azon, már ebben az évadban elindul-e a kalózok ellen, akiket emlegetnek, és akikről tudom, hogy majd ez a herceg indul meg ellenük, igaz, nem most még. (Ahogy mondtam, sok minden fontos lesz később, és előismerettel rájuk is ismerni.)

A történet, a külcsín ok. Nem véletlenül a szereposztást hagytam a végére. Azt még nem döntöttem el. Itt más koncepciót választottak – nem egy húzónév és sok ismeretlen, akik a GoT-vel lettek sztárok. Minden fontos szereplő már ismert, és ha sztárnak nem is mondanám őket, nem kell már őket feltenni a sorozatos térképre. De hogy mindenkinek jól áll-e? Hát… Mondjuk úgy, a Targaryen hajszín nem éppen előnyös egy-egy színésznek. Matt Smith még csak hagyján, Milly Alcock jól mutat vele, Paddy Considine viszont rémesen nézett ki ezzel a színnel és hajhosszal. Mindenkit pedig még nem láttunk, hiszen ez a nyitány csak, fog még Viserys olyat lépni, amivel kirobbantja a Targaryen harcokat. Ehhez kell pár év és a most fiatal lányokat, a hercegnőt és a Kéz lányát ismertebb színésznőkre cserélik.

Egyelőre maradok érdeklődő, érdekel, mire jutnak majd a sorozattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4217918287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása