Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

The Rings of Power, House of the Dragon, The Good Fight, American Horror Stories

2022. október 09. - BBerni86

Elkezdtem a két hét sorozatrészeit pótolni.

A The Rings of Power (s01e06-7), ami továbbra is legjobban mozgatja az agyam. Még mindig igaz rá, hogy pont annyi változtatás van benne, hogy húzza az agyam, hogyan jutunk el arra a pontra, amit a filmekből ismerünk.

Voltak jelentős események és utalások. Lezajlott az első nagyobb csata, fordulattal, áldozatokkal és egy olyan véggel, amelyen jót tudtam mosolyogni. Megszületett a Végzet Hegye és Mordor. Mondjuk úgy, már értem, miért mutatta a környék még akkor is a barátságtalan arcát, amikor Frodóék jártak erre. De fontosnak érzem azt is, hogy a király által ledobott levél útját követve láttuk, mi és hogyan hozza el a törpök vesztét. Mert a mélyben már ott várakozik a régi idők szörnyetege…

Nekem tetszik a keverése az ismert elemeknek és az új fordulatoknak. Még, ha meg is tudok némelyiktől kattanni. Azt még mindig nem akarja bevenni a gyomrom, hogy az a mágus lenne Sauron. Most a varázslata jó véget ért. Az is mozgatja az agyam, hogy milyen trió jár a nyomában. De Isildur esetét is említhetném. Annyira nem lehettrop.jpeg átírni a kánont, hogy Aragorn egyik őse így és ekkor haljon meg! Neki nagy szerepe van a Gyűrű további sorsában, és Gondor királysága is előttünk van még.

Attól viszont kezdek tartani, hogy itt árnyalni akarnak. Pl. az eredetiben a törpék mohósága okozta, hogy túl mélyre ásnak. Itt viszont Durin a barátját, a tündéket akarja menteni és nyoma sincs a kincs utáni vágynak. Halbrand is, kicsoda? Most mintha gyengéd szálakat kötögetnének közte és Galadriel között – Celeborn, akit láttunk uralkodni a nő oldalán, itt eltűntként van emlegetve. Pedig majd kell, hogy legyen egy lányuk, aki majd Elrond felesége és Arwen anyja lesz… (Ok, ahhoz inkább nem fűzök hozzá semmit, hogy Elrond és Galadriel legjobb barátok. Abba hogyan fér bele, hogy elvegye a lányát?)

Igen, azzal még küzdök, hogy mindent összeegyeztessek, de bízom benne, hogy a lényeget megtartva jutnak majd el a kritikus pontra. Azt pl. nem szeretném, ha Sauron, aki maga a Gonosz, itt kapna egy emberi arcot és olyan célokat, amikkel azonosulni is tudok. Pedig érzek erre is törekvést, hiszen nyomorult orkok – urukok is csak egy otthont akarnak maguknak. Ok, vérrel veszik el, de mindig is ezt az utat ismerték.

A külcsín most is ütött, működött a csata, a vulkán és a megváltozó táj. Ebben a sorozatban a látványtervekkel nagyon odateszik magukat.

A zenére pedig már most fáj a fogam. A LotR zenéjét is oda meg vissza tudom hallgatni, és ez is kezd ott tartani. Amikor az orkok indították a támadást a hatodik rész elején…

Ez az, amit biztosan nézek tovább már jövő pénteken.

 

Ha már hasonló, nagyszabású sorozatok. A House of the Dragon (s01e06-7) végre meglépte a színésznők cseréjét, vártam egy ideje. Ugrunk 10 évet, és a királyi udvarban nem is kicsit gyilkos a hangulat.

Egy egész részen át alapozták, hogy Alicent minden jóindulata elfogyott, és egyértelműen a maga fiát, Aegont akarja a trónon látni. Minden alkalmat megragadnak, hogy a mostohalányával egymásnak essenek. Aknamunka is van, hiszen nagyon dolgozik azon, hogy valaki nyíltan mondja ki a vádat, hogy Rhaenyra fiainak nem a férje, hanem az őrség parancsnoka, lord Strong az apja. Ugyan eleinte ködösítenek, de a végére nyíltan is látjuk, hogy hod7.jpgvalóban, a gyerekek valójában Strong fiúk.

Majd visszahozzák Daemon alakját is, akivel megköttetnek a végső szövetségek. Alicent visszajuttatja az apját a Király Kezének, míg Rhaenyra hozzámegy a nagybátyjához és ez egyértelműen egy igazi házasság lesz, nem, mint az előző frigye. Vagyis, a harcállások készen állnak, amint Viserys haldokolni kezd, indulhat a polgárháború.

A Targaryen szőkék és a sok paróka különben kezd idegesíteni. Vannak egészen fárasztó megoldások, és keveseknek áll csak jól. Emma D’Arcy kifejezetten rosszul néz ki vele, míg Olivia Cooke barnán, a zöld ruhákkal szép királyné lett. Pedig a kamasz verziókban a hercegnő nézett ki jobban. De színészi játékban is, megérkezett Alicent.

Akit még értékelni kezdtem, az Paddy Considine. A maszkosok rendesen öregítettek rajta, de jól is hozza a békére törekvő, beteges királyt, aki egyre reménytelenebb helyzetben lenne a béke őre.

Különben ebben a két részben is megvolt a kiemelkedő jelenet – Laena tűzhalála, majd a herceg által a sárkánya betörése. Azt még nem döntöttem el, hogy a Rhaenyra – Daemon kettőshöz mit szóljak. Abban különben igazat adok a hercegnőnek, tényleg úgy lett összerakva a sorozat, hogy azt érezni, nekik az volt megírva, hogy együtt harcoljanak majd a koronáért és égjenek el.

 

A The Good Fight (s06e03-5) végre megérkezett. Kezdhetem megint jogi sorozatnak nevezni, és nem csak Diana drogos lebegéseiről elmélkedhetem.

Minden részben mentek a tárgyalásra, és zajlott valami érdemben. Carmen abban a helyzetben találta magát,tgf603.jpg hogy az egyik ügyfelét gyilkossággal vádolták, és a másik azt akarta, hogy veszítse el az ügyet. Szerencsére beugrott Diane és megoldották ketten, etikai felforgás nélkül. Marissa az apját védte. Majd Diane kapott egy érdekes esetet egy meg sem született gyerek perlésével házassági szerződés kapcsán, és kapott vendégszereplőt is maga mellé.

Ez különben jellemző – készülnek zárni, és hozzák vissza az ismerős arcokat, ebből és az előzménysorozatból is. Eli Gold csak egy a sok közül, de volt itt demokrata pártvezető és az egyik kedvenc ügyvédem még Alicia idejéből.

Liz az, akit most a jogból kivettek. Ő azzal birkózik, hogy mit akar Ri’Chard. Barátkozhatnak, vagy a férfi toroknak fog menni, amint a nő kicsit nem figyel? Ezzel különben jól játszanak. Ha azt hinnénk, már eldőlt és tudjuk, mi lehet, valamit betesznek, ami miatt megint lehet kételkedni. Brugher jól is hozza a figurát, sajnálom is, hogy nem több évadig nézhetjük, csak a sorozat végére érkezett meg. (Az előző partnernél sokkal színesebb, érdekesebb figura.)

De, amivel továbbra sem tudok mit kezdeni. Azzal a világgal, amiben most mozognak Még mindig ott vannak a tüntetők, és néha olyan, mintha a megbolondult külvilág betörne az életükbe, de igazából mégsem abban élnének. Zavar, hogy nem a világuk szerves része a kint, csak keret, és nem tudom, így mi is az értelme.

 

Végül, haladtam egyet az American Horror Stories (s02e05) évadban is. Megismerkedtem az AHS Bloody Mary figurájával.

ahs205.jpgAz első gondolatom az volt, hogy nyúlták a legutóbbi Kampókéz koncepcióját, csak tini lányokkal öntötték nyakon. Ugyanúgy kiemelt téma a rasszizmus és jön hozzá a hátrányos helyzetű fekete lányok szenvedése.

Kezdek én már belefáradni ezekbe a rasszista gyilokpornókba.

Szerencsére, azért a keret dobott rajta. Ahogy a lányok gyilkos feladatokat kaptak, és nem teljesítés esetén, meg kell halniuk. Tetszett a csavar is, ahogy ezt egy nyomozásba ágyazták. (Mondjuk azt nem értettem, miért pont az nyomozott, aki elvileg a csavar miatt nem is kellett volna, hogy mindennek utána járjon.)

Érdekes volt az is, hogy most rafináltabbak voltak az erőszakkal. Az előző részekben mutattak minden véres részt, láttunk szívkitépést, meg hasonlókat. Most viszont éppen csak bevillan valami, majd el lett kapva a kép. Másként hatásos, nem is bánom, hogy részenként más a sorozat.

Ismerős színészt nem fedeztem fel, de nem hiányzott. Ahogy AHS becsatolást sem találtam, de megállt így is a történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7517950392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása