Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

House of the Dragon, The Good Doctor, Reasonable Doubt, American Horror Stories

2022. október 13. - BBerni86

Közeledik az évad vége: a House of the Dragon (s01e08) heti részében újabb fordulópontra érkeztünk el. Ha jól értettem, a végén Viserys elhalálozik. Van 2 rész, hogy megkezdődjön a háború.

Pedig ez a rész a ’mi lett volna, ha’ epizód. Rhaenyra és Alicent ismét egymásnak feszülnek, mert el kell dönteni, ki örököli a Velaryon flottát és lesz a Hullámok ura. Mindketten szövetségeket kötnek, készül egy nagy udvarihod108.jpg összecsapás – és Viserys még utoljára összeszedi magát, hogy a Targaryen-ház egységét fenntartsa. Magához képest nagy tettet hajt végre, bár ettől csak tragikusabb, hogy mi lesz mindennek a következménye. De itt láthatjuk, hogy másképpen is lehetett volna.

Lopja is a részt Paddy Considine. Tett hozzá az is, ahogy mondhatni elrohasztották az arcát. De több volt ebben, mint a félig koponyának látszó fej. Amikor kihúzza magát, szinte felesik a trónra, de nem hátrál meg, akkor több erőt mutatott, mint uralkodása alatt bármikor korábban. Most kezdtem el sajnálni – mert ugyan a második házasságával ő ágyaz meg a később történteknek, de ő meg is tett mindent, valóban erőn felül, hogy biztosítsa az egységet. (Különben az is kegyetlen, amikor a fivérek egymás mellett állnak. Daemon még ereje teljében van, van két kisfia és Rhaenyra megint várandós, míg a bátyja a saját nagyapjának néz ki.)

A heti sokkolás is megtörtént – Daemon és a fejezés. Az kifejezetten furcsa megoldás volt, hogy nem a nyakán, az állánál vágta szét a felesége ellenlábasát.

Azt meg jövő héten meglátjuk, hogy megint az utolsó előtti részre tartogatják-e a nagy csatát. Mert már valóban a polgárháború küszöbén állunk.

 

Indulnak az új évadok is, és mivel orvosos sorozatot éppen nem néztem, kezdtem The Good Doctor (s06e01-02) új évadát.

Az első két rész a nyitott vég zárása, és az új szereplők bemutatása volt. Shaun és Lea esküvőjét egy késelő tgd601.jpgszakítja félbe, és a lezárás alatt a kollégák életéért kell küzdeni. Majd ennek következményeivel nézünk szembe a 2. részben – igazán merészek nem mertek lenni, egy szereplőt sem írtak ki. Ugyan dr. Lim súlyosan megsérül, és lesz maradandó következmény, de minden megkéselt áldozat életben maradt. Mi több, Morgan költözését is visszavonják – ugyan a kapcsolata így is rámegy. (Ennek mondjuk örültem, nem szerettem a Morgan – Park kettőst.) Vagyis, 2 rész alatt visszazökkenünk a megszokott sémák közé, semmi drasztikus nincs.

Kis frissítés, hogy érkezett 2 új rezidens. Igaz, a neveiken már felhúztam a szemöldököm. Danica Powell és Daniel Perez. Az csak egy dolog, hogy ugyanazok a kezdőbetűik, de mindketten a Danni/Danny becenévre hallgatnak. Könnyű legyen megjegyezni a nevük, ezért Danny mindkettő? Nem érzem viccesnek.

Igazán jó orvosi eset sem volt. Az elsőben a sérülteket műtötték, a másodikban Lim küzdött, hogy tudjon még műteni, Morgan és Park piszkálódtak, Shaun meg Danni ellen hadakozott, aki megtagadta, hogy részt vegyen egy disznó szívbillentyűjének átültetésébe egy emberbe. Sikerült is egy helyes, élő malacot behozni a kórházba, hogy mindenki érezze a súlyát, hogy az állatnak halnia kell. Igaz, a poént nem bírták kihagyni, amikor gyerekek jöttek be állatsimogatóba, Shaun meg a szokott stílusában közölte, mi lesz a malac sorsa.

 Kicsit kevesebb szappan, ezt bírtam. De az orvosi eset nem volt túl érdekes, ez lefele billenti a képzeletbeli mérleg serpenyőjét. Majd kiderül, milyen lesz a folytatás.

 

Új sorozat a Reasonable Doubt (s01e01-02). A másik kedvenc zsánereim közé tartozik: ez egy ügyvédes sorozat.reasonable1.jpg

Igaz, az már vészjelzőként hatott, hogy Kerry Washington az egyik producer és a PR kampányban is villogtatták a nevét. Olivia Pope ugrott be szinte azonnal, és hogy milyen elvetemült irányba vitték el azt a sorozatot, pedig a kezdet ígéretes volt.

A mostani hősnő, Jax, több mindenben emlékeztet Oliviára. Mindketten erős, sikeres fekete nők jogi pályán. Mindketten ragaszkodnak a fehér kalaphoz – Jax egykor ügyész volt, most ugyan a magánszektorban dolgozik, de megválogatja az ügyfeleit és láthatóan több érdekli annál, hogy az árait meg tudják fizetni. Ha nem is jó ember a vádlott, legalább legyen ártatlan.

Mindketten szexi nők is, meg lehet nézni, Jax milyen kosztümökben vonul. Még a hajával is tudnak játszani – noha neki rövid a frizurája. A sminkes, kosztümös láthatóan fontos része a stábnak, mert Jax megjelenése nagyon is fontos a sorozatban.

A magánélet, amin már 2 rész után kiakadtam. Jax házas, kétgyerekes anya – és a férje éppen külön él. Ultimátumot adott: a munka vagy a házasságuk. Jax a karrierjét választotta, de mindketten visszamennének a másikhoz, húzzák is egymást, szexuálisan is, miközben valamin mindig tudnak veszekedni is. Ehhez jönnek hozzá perverziók, amelyeket még nem fejtettek ki, de nyitányba bedobni merésznek érzem. Pl. Jax összefekszik a testőrével, de direkt úgy, hogy a kamerán leskelődő férje premier plánban lássa az egészet.

A jog, amit még nem nagyon tudok benne hova tenni. Jax elvállal egy új ügyet: egy gazdag férfi akarta a szeretőjét lefizetni, a nőt megölik. Amikor Jax megbizonyosodik róla, hogy nem a férfi végzett a szeretőjével, mellé áll, noha addig az áldozat családját segítette. Mellette egy régi ügy is visszajön az életébe: még ügyészként nem tudott felmentetni egy ártatlan férfit gyilkosság vádja alól, akit most helyeztek szabadlábra. Valami szikra is van köztük, és mivel Michael Ealy állandó stábtag, ebből is ki fognak még hozni valamit.

Alapozáson vagyunk tehát túl. A külcsín pipa, a szereposztás is rendben. Azt még nem tudom, a tartam mennyire fog tetszeni – most túl extrémnek érzem a Jax – Lewis házasságot.

 

Végül, az American Horror Stories (s02e06) Ráncfelvarrása. Volt most is olyan érzésem, hogy ilyet már láttam, ahs206.jpgde egy 45 perces epizódban jól működött és a csavar is ült a végén.

A sztorit nem akarom lelőni, de a szépség és a plasztikai sebészet adja az alapot, hogy misztikum és szekták kerüljenek bele a végére. Mindkét téren működött, talán az jobban is, hogy a megöregedett asszony mennyire kapaszkodna egykori szépségébe.

Judith Light remekül hozta az elszegényedő, szépségre vágyó megszállottat. Még akkor is, amikor már a fején a gézmaszk, és csak a szemeivel tudott játszani. (Ő különben American Crime Story évadból érkezett.) De Rebecca Dayan nevét is érdemes lesz megjegyezni – kifejezetten szép nő, a Halston is épített erre. De itt több szerepe volt ennél – már az AHS évadokba is átvitte Murphy. Az új évadban, ha minden igaz, már állandó szereplő lesz.

Dinamikus, változatos, jó hangulatú horror rész volt. Talán a vége kissé összecsapott, de ekkora időtartamba ennyi cselekmény fér bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8517952682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása