Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bankrablás 88

2024. március 11. - BBerni86

A heist movie az egyik kedvenc zsánerem. Így ennek a filmnek is lelkesen ültem neki, aztán nagyon gyorsan fordultak visszájára az érzéseim.

Igazság szerint tudom, hogy a valódi és nem mellesleg sikeres rablások nem látványosak. Kis trükkök, szinte észrevétlenek, és nem olyan nagy játszmák, mint Danny Ocean csapatában. Ettől függetlenül az utóbbiakat 000bankrablas88.jpgnézem szívesebben. Ez megtörtént eset alapján készült, és inkább jutott róla eszembe a Kapj el, ha tudsz Leójának trükkje, mint valami elmés átverés.

A filmben mindössze annyit használnak ki, hogy a nagy utalások megerősítéséhez telefonálni kell. Ha azt te irányítod, kinek szól, már mehetnek is a milliók a saját számládra. Kb. mint amit Frank tett a csekkekkel, csak Spielberg sokkal látványosabban és szórakoztatóbban tudott egy egyszerű trükköt is eladni. Ez a film nem kicsit fulladt unalomba.

A nagy balhé napját pedig kiemelték és igyekeztek izgalmasabban elkészíteni, de még az sem lett az igazi. Komolyan nem nagyon lehet azon izgulni, hogy időben fel lehet-e venni a telefont, illetve bedugni a kábelt. Mert itt kb. az volt az izgalom, hogy gyorsan be kellett kötni a készüléket. Igen, erre voltak képesek jelenetet felhúzni. Időben sikerül-e bekötni a telefont.

Az sem tett jót neki, hogy egy ponton elcsavarták olyan irányba, hogy fekete film legyen belőle. A főszereplő már nem azért akarja a balhét, mert meg lehet csinálni és könnyen sok pénzhez jutni, hanem hogy bosszút álljon a rendszeren. Mert ott volt ő, a tehetséges fekete, aztán esélyt sem kapott sosem. Ahogy most itt van a csapata, a fiatal és tehetséges fekete fiatalok, akiknek esélyük sincs feljebb lépni, vagy megkapni, amit a teljesítményük alapján kaphatnának a színük miatt. Amiben persze van igazság – az egyik fiú milliókat ment meg a bankban, zseni szinten számol. Aztán mi lesz a jutalom? A kinevezést egy fehér kapja, neki meg adnak egy olcsó kupont kajára. De akkor sem kellett volna az egész filmet ebben az irányba kilökni: egyszerűen semmit nem bizonyít azzal, ha megcsinálja a balhét. Összekötni a bankrablást a feketék elnyomásával, erőltetett.

A trükk jellegéből adódik, hogy ezt nem is lehet látványfilmként eladni. Kicsit gyakorolni kell a célpontok beszédét, aztán csak telefonálni. Még a személyes játszmákra sem mentek rá, simán és gyorsan indokolták, hogy miért kell mindenkinek pénz. Az álmaiért, a családjuk reménytelensége miatt vagy éppen a saját lábra álláshoz. Itt is éreztem azt benne, hogy a feketék esélyt sem kapnak. Mert mit is csináljon a tehetséges fekete lány, ha az anyja egy olcsó nőcske, aki általában részegre issza magát, pasizik; a számlákat meg fizesse a lánya és nevelje a kisebb féltestvéreit, de azért otthon legyen kaja is, ha néha hazaesik enni. Megvolt az ilyesmik kapcsán is az érzésem, hogy alaposan nyomják a sztereotípiát, amivel éppen a céllal ellentétes hatást érnek el. Meg különben is, a white trash körébe születettnek nem éppen ilyen rossz a helyzete?

Ismerős színész akadt benne, de nem sztár szinten. A főkolompos egyik régi barátját pl. Keesha Sharp játssza, aki a Halálos fegyver sorozatból lehet ismerős – a tévéből, nem a moziból. Mivel nincsenek olyan egyéni történetek, hogy igazán játszhassanak, nem is kell megszakadni senkinek. Ha Sharp példájánál maradunk, neki szép ruhát kellett venni, meg párszor csábosan mosolyogni, egyszer meg főnökösködni. Murtaugh nejeként nagyobb kihívás is volt előtte.

Zárásul, a vége is nagyon idegesít. Ez nem egy olyan ismert eset, hogy mindenki vágja – itt Európában meg pláne -, hogy mi lett az eset vége. A balhé vége megvan, de mi lett az emberekkel? Azt teljesen elfelejti közölni, még egy feliratot is sajnáltak a végére betenni.

Nem szerettem ezt a filmet és nem ragozom tovább. Se drámának, se fekete filmnek, se heist movie-nak nem működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6318350553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása