Minden napra egy film

Minden napra egy film

Maró eső

2024. április 15. - BBerni86

Láttam már rémes világvége filmeket, de erre jelen pillanatban azt sem tudom, milyen jelzőt aggassak. Kb. semmi nincs benne, ami tetszett volna. Miért gondolta Canet, hogy beszáll ebbe a filmbe? Nem gondolnám, hogy a pénz motiválta volna.

De, nézzük az elejéről. Történet. Katasztrófafilmes klisé. Beüt a nagy baj, és a családapa próbálja egyben tartani a családját. Itt az eső válik erősen savassá, de egyik pillanatról a másikra annyira, hogy szétmarja a fémet és 000acide.pngbedönti a házakat. Ha meg az ember sétál benne kicsit, szétmarja a húsát. Michal a volt feleségével és a közös lányukkal menekül, ha meg is vannak közben a balhéik. Elise a bátyjához menne, csak éppen a telefonos hálózatnak is annyi, és nem tudja, hova lett a testvére. (Aki különben gyanús, ahogy a telefonon még tudtak beszélni, úgy tűnt, mintha ő készült volna erre az eshetőségre, és lenne biztos menedéke. De ezzel a szállal nem kezdenek semmit.) Michal pedig az új párjához menne, akit éppen evakuálnak a kórházzal vidéken.

A legnagyobb gond, hogy nincs benne egy értelmes történetszál sem. Csak kavarognak, és annyira ostobán viselkednek, hogy a végére komolyan azt vártam, hogy mindenki meghal, aztán csak nézzük a kihalt tájat a történet végén. Itt képes az idióta kamaszlány az eső után kiszállni az autóból és elszaladni a szántóföldre, amikor az eső kb. szétmarta az autót, és minden tiszta sár. Lett is visítás az apja felé, hogy mentse meg, amikor elkezdett süllyedni a sárba minden körötte, ami erősen maró volt.

Nem látom, miképpen lehetne folytatni az életet. Olyan szinten savas az eső, hogy mindennek annyi. Szétmarja a talajt, élet nem marad ott, ahova esik. Szétrombolja a házakat, szétmarja a fémet, megöli az embereket és állatokat. Leköltöznek a föld alá? Passz. Attól még iható vizük nem lesz.

A látványvilág. Az mondhatni nincs is. Rátették a szürke szűrőt, aztán egyre vigasztalanabb és rohadó minden a szereplők között. Elhagyott táj, összedőlő ház. De a horror elem, ami benne lehetett volna, azt nem vállalták be. Nem akartak elborzasztani minket azzal, hogy az eső konkrétan hogyan marja szét az embereket. Kevés helyszín, kevés ember, nem maradt meg bennem semmi kiugró.

A történet szereplő gyorsan váltak idegesítővé. Michal volt az egyetlen, aki legalább próbálkozott, de nem sokra ment vele. Selma, a lány leginkább csak hisztizni tudott. Meg ő volt a nagy természet- és emberbarát, aki komolyan megsértődött, amikor az apja a csapból megitatta a kóbor macskát, hogy lássa, iható-e még a víz. Kb. azt várta volna, hogy a szülei mentsék a többi embert és állatot, ő meg csak nyafogott végig, de nem csinált semmit. De, a bajt. Jellemző az is, hogy képtelenek voltak az emberek összefogni, mindenki magát igyekezett menteni. Eredmény: jó sok hulla, és a nagy meglepetés, hogy a végén még vannak túlélők.

Nincs is sztárszereposztás, mire fel lenne? Guillaume Canet az egyetlen ismert név a stáblistán, de fel nem fogom, minek vállalta ezt a szerepet. Nincs jó történet, érdekes karakterek, semmi. Talán, mert fesztiválokra nevezték? A debütálása Cannes-ban volt. De attól még nem egy jó műsor.

A kritikái különben közepesek. Én rosszabbnak láttam azoknál. Mi jó volt ebben? Az én szememben semmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5218381353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása