Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Show

This is your death

2018. október 18. - BBerni86

Valóságshow világos, megváltozós, emberi viselkedéses.

Adam éppen egy társkereső valóságshow utolsó részét vezényli le, amikor az utoljára kiesett lány bekattan. Fegyvert ránt, végez a nagy Ő-vel, majd magával is. A műsorvezető megzuhan, és interjúban el is mondja, mennyire felelős ezért az egész világ, ők maguk is. A nézettségek magasak, Adamet hősnek tekinti a közvélemény. Ilana, a csatorna programigazgatója ihletet is kap. Rendezzenek egy műsort, melyben élőben lesznek öngyilkosok az emberek! Adamet akarja műsorvezetőnek, Sylviát rendezőnek. Mindketten visszautasítják az abszurd ötletet, de Adam agya pörögni kezd. Mi lenne, ha nem értelmetlenül halnának az emberek? Ha ezzel valakit megmentenének, ha felébresztenék az emberek lelkiismeretét, társadalmi felelősségérzetét? Ilana belemegy, forgatni kezdenek. De, ahogy vezető show-vá válnak, a férfi az eredeti célt feledve sikert akar, és a testvére és egykori alkalmazottja áldozata sem biztos, hogy elég lesz visszaterelni a helyes ösvényre.the_show.jpg

Nem minden Netflix film jön be, de ez tetszett. Talán azért is, mert olyan receptből főzték, ami már párszor sikeres volt. A műsorkészítés kulisszái mögé belesni szerintem izgalmas, és egyre több iróniával, kritikával teszik meg ezt napjaink termékei. Ben Elton nagyon jó ilyen regényekben, de láttam már erre rímelő Black Mirror epizódot is a tévében.

Sőt, olyan szinten nem új az ötlet, hogy létezik már egy film, amiben olyan tévéműsor kulisszái mögé leshetünk be, ahol a szereplők öngyilkosok lesznek. Csak ott éppen nem Fűrész felé mennek a halálok, hanem a kiválasztott játékosok orosz ruletteznek. Nem is tudom, kit tekinthetünk nyertesnek: aki a golyót kapja a fejébe, vagy a túlélőket.

De ennek ellenére újnak hatott a film, és máshol voltak a hangsúlyok. Nagyon tetszett, ahogy itt az volt a fókuszban, hogy Adam miképpen változik meg – és mivel a show lelke, az ő változása tükröződik vissza a műsorban is.

És mi a tanulság? Hogy a civilizációnk romlott és nem fejlődik. Gondoljatok csak bele! Már az ókorban szeretett szórakozás volt, hogy gladiátorok halálában gyönyörködjenek. A középkorban a kivégzések voltak a látványos tömegesemények, amire a gyerekeket is lelkesen elvitték. Az eretnekek megégetése valamivel később ugyanilyen tömegszórakoztató megmozdulás volt. Vagy, ha előrébb megyek, a francia forradalom idején a lefejezések – a korabeli valóság show. Hulljon a fej! Tényleg meglepődött valaki, hogy egyelőre még csak fantázia vonalon, de megjelennek a halállal játszó műsorok? Én tényleg várom, mikor mer egy csatorna valóban valami ilyesmit megcsinálni. Simán elképzelhetőnek tartom a világban.

Tanulság 2: a jó embereket is megrontja a siker és a pénz. Adam szimpatikusnak, rendesnek indul – ha nem is értem, miért hitte, hogy felébreszti az emberek etikai érzékét a halálokkal. Aztán, Éjjeli féreg mélységekbe zuhan. Brutális, jól ábrázolt az útja.

Korrekt a film látványa, és nem is olyan véres, csak ráutalnak. A savfürdő azért kegyetlen, de nem azzal borzaszt, amit mutatnak. Hanem az emberek lelkének torzulásával.

Josh Duhamel lazán viszi a hátán a filmet, jól állt neki a karakter minden arca. Kezd beérni színésznek is, nem csak egy helyes arc. Más ismerős is akad, de ő volt a legjobb.

Nekem tetszett, érdemes megnézni, de egyelőre csak angolosoknak érthető.

 

The Show – 5/4 az ötletet már ellőtték másba is, de a színészek és a történet is eltalált, korrekt film.

https://www.youtube.com/watch?v=3x5903Z5QSo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1214305353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása