Minden napra egy film

Minden napra egy film

Escobar

2019. január 26. - BBerni86

Drog üzletes, szerelmi viszonyos, életrajzi.

escobar.jpgVirginia Vallejo sikeres tévés, aki saját műsort is vezet Kolumbiában. Meghívást kap Pablo Escobar egyik ünnepségére, és lehetősége van interjút is készíteni a férfival. Escobar karizmatikus, és nagyon gazdag, aki a szép nőknek sem akar ellenállni. Ugyan drogból szerezte a vagyonát, és egy nagy kartell vezére, a pénzéből a kolumbiai népnek is bőven juttat, így a nő úgy dönt, nem érdekli, honnan van a pénz. Szeretők lesznek, szövetségesek, ami bántja is Escobar feleségét, gyerekei anyját. Ám ahogy a kormány és az Egyesült Államok Escobar fejét akarja, a férfi egyre brutálisabb tettekre vetemedik, és Virginia képtelen mellette maradni. Escobar közellenség lesz, vele Virginia is ellehetetlenül, és egy ponton már nem lát más kiutat, mint az amerikaiakat.

Direkt nem néztem meg előbb a filmet, végig akartam érni a Narcos első két évadán, ami szintén Pablo Escobar munkásságát dolgozza fel – link: 1. évad, 2. évad. Nem is bántam meg, hogy a sorozattal kezdtem. Így most egy csomó mindent értek, amire a filmnek nem volt ideje kitérni, csak mutattak az eseményekből egy kis részletet.

De ne szaladjunk ennyire előre! Az Escobar Vallejo visszaemlékezésein alapul. Mondhatni, sikerkönyv volt a maga idejében. Javier Bardem rég akart egy Escobar filmet forgatni. E kettő találkozásából született meg ez a mozi. Sikeres ugyan nem lett, meg is lepődtem, mennyire alacsonyak a bevételei. De attól még egyszer érdemes megnézni.

A kivonatát adja annak, amit a Narcos nagy alapossággal és két évadban bemutatott. Vallejo narrációjával leköveti Escobar életének jelentős állomásait, nagy botrányait. Talán zsúfolt is lett ettől a film – rengeteg mindent meg kell mutatni, és sok idő nincs rá. Itt pl. kap 5 percet az a terrorista géprobbantás, ami a sorozatban kapott egy teljes részt és lettek utóhatásai is.

Viszont ez nagyon pörgeti a filmet, nincs benne semmi pihenő, haladni kell az eseményekkel. A magánéleti és a drog események is folyamatosan zajlanak: lesz itt külföldi nyaralás rengeteg költekezéssel, véres leszámolások, robbantások, politikai alkuk és még sorolhatnám. Azért az érdekelne, hogy a Narcos előismeret nélkül mennyire szórakoztatott volna ez a rohanás, de így jól elvoltam.

Nekem tetszett Vallejo szemszöge is, ahogy ironikusan narrálta az eseményeket.

De külsőségeiben is igényes a film. A kosztümök, a helyszínek, a látvány is jó. Brutalitás tekintetében a Narcos fölé mennek. Akit pl. ott agyonvertek, itt élve felaprítják fűrésszel.

A színészek munkáját is csak dicsérni lehet. Javier Bardem nagyon átlényegül, mind eszköztárában, mind fizikailag. Le is döbbentem, mennyire Escobar figura tudott lenni küllemében is. Nekem elhalványította Cruz karakterét is.

Ha valamit hiányolni akarok, akkor azok az érzelmi lökések. A cselekményre, a pörgő eseményekre összpontosítanak, így nem kaptam meg az érzelmi rugókat. Mitől volt olyan ellenállhatatlan Escobar? Hogy alakultak Vallejo érzelmei? A miértek hiányoztak nekem. Honnan jött Escobar dühe? Mibe őrült szinte bele?

Ok, talán az erkölcsi tanulság is hiányzott. Nem volt súlya, miért olyan bűnös Escobar.

Ha választani kellene, Narcos. De nem kell, így a film is nyugodtan nézhető. Korrekt.

 

Escobar - 5/3,5 színészileg erős, Escobar történetét is korrekten összefogták – néha zsúfolt.

https://www.youtube.com/watch?v=iU66ifhA9P4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5914588440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása