Minden napra egy film

Minden napra egy film

Testvérlövészek

2019. május 14. - BBerni86

Testvéres, bérgyilkosos, vadnyugatos, aranyat keresős.

A Sisters testvérek, akik a nevükkel ellentétben (Sisters = Nővérek) fivérek, hírhedtek. Gyors kezű bérgyilkosok, akik a Kapitány parancsait teljesítik. A legújabb ügyük, hogy a Kapitány keresőjének, Morrisnak a nyomába eredjenek, aki elvezet őket az újabb célponthoz. Ám Morris megismerkedik a célponttal: Warm kiváló vegyész, the_sisters_brothers.jpgakinek a találmányát a Kapitány magának akarja. A fiatalember feltalált egy vegyületet, ami kimutatja az aranyat. Morris oldalt vált, és a testvérek már rá is vadásznak. Mindkét párosnak megvan a magához való esze, így a vérfürdő helyett egészen mást találnak ki. Miért nem társulnak? A Kapitány a nyomukban lesz, de addigra meggazdagodnak. De nem minden a tervek szerint alakul.

A western újra divatos lesz? Ugyan még nincs tele vele a mozis kínálat, de rendszeresen jön egy-egy darab, amit érdemes megnézni. Ilyen a Testvérlövészek is, amely egy regény alapján készült el. Egyszer, elég régen olvastam a könyvet, nem tett rám nagy benyomást. De a film, annál jobban. Lehet, hogy elő kellene keresnem a könyvet is, hogy újraolvassam?

A történet tipikus western sztorinak indul. Van egy bűnöző, akinek megvannak a mindenféle munkára az emberei. Ő akar valamit, az emberek dolgozni kezdenek. De mindig, amikor az ember előre látni véli a cselekményt, a film meglepi és valami teljesen más történik. Egyet már a fülszövegben is elárultam, sőt kettőt: ahogy Morris szövetségre lép a célponttal a munka befejezése helyett. Ahogy a Sisters testvérek leszámolás helyett felismerik, hogy jobban járnak társakként, noha annyira egy halálig tartó fegyverpárbaj kívánkozott volna a cselekménybe. De ennél sokkal agyafúrtabb húzások következnek. Az aranykeresés vége. A hajsza vége, ami várja a testvéreket a csehóban…

Az egésznek van valami beteg humora. Majdnem azt mondom, fekete, de nem teljesen. Mert nem igazán a halál a humorának az alapja, hanem az emberi cinizmus. Ahogy mindig történik valami rossz, ami egyben vicces is. Sokszor morbid is. De ezek eléggé kapcsolódnak a fentebb más említett fordulatokhoz. Így nem fejtem ki, ha érteni akarjátok, mire gondolok, tessék megnézni a filmet!

De szituációs humor is akad, e furcsa felhang nélkül. Elég csak megnézni, ahogy Eli Sisters ismerkedik a modern fogápolással, és ahogy összekacsintanak a fogkefe felett majd egy későbbi ponton Morrisszal…

Tetszett, ahogy a kettős elbeszéléssel haladunk Morris és a testvérek mellett is, hogy aztán a szövetségükkel a film útjai is egyesüljenek. Tetszett, ahogy a csavarok mindig egy drámai tetőponton következnek.

A film szereposztása is pazar. A négy főszereplő neves színész – talán csak Riz Ahmed lóg kicsit ki a sorból, de ő is nagyon tudatosan építi a karrierjét. John C. Reilly, Joaquin Phoenix és Jake Gyllenhaal már tettek le bőven az asztalra, és ebben a filmben is remekelnek. Lehet választanai kedvencet, mindegyikük karaktere van annyira érdekes, hogy simán drukkolhatunk neki végig a filmen. Pedig csak Ahmed, vagyis Warm az egyetlen, aki tisztán jó karakter. A többiek sokkal összetettebbek.

Bár ledöbbentett itt-ott, összességében kifejezetten tetszetős western, meglepő fordulatokkal.

 

Testvérlövészek - 5/4 jó western, emlékezetes karakterekkel, érdekes történettel és egy olyan csavarral…

https://www.youtube.com/watch?v=AaCGqfn_qzs

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr914825304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.08.25. 14:59:07

A western halott, de köszöni szépen jól van. Nem készül manapság annyi, mint régen, igazán kiemelkedő pedig még ritkábban, de nézhető, sőt kellemes azért akad, ez a darab is egy ilyen.
A négy főszereplő jól hozza a kötelezőt, C. Reilly és Phoenix egyszerre szeretik egymást, mint testvérek, és utálják is a saját vérüket. Mind a ketten szenvednek némi otthonról hozott abuzálás, illetve valamiféle PTSD-től is. Reilly ráadásul fejben kicsit gyengébb is, cserébe a testvére iszik. Gyllenhaal-nak korábban is jól állt a kovbojszerep, most is hiteles. Ahmed kilóg mindenhogy a képből, de szerepe szerint, színészileg méltó társa a többieknek.
A történet a sokszor elmesélt bérgyilkos/fejvadász találkozik a lelkiismeretével, majd futhat a következmények elől, vagy azoknak neki fejjel.
A kor (1850-es évek), a jelmezek, a helyszínek nekem bejöttek, bár Oregon miatt sokkal "európaibb" (olyan karl may könyves, filmes), mint az eastwood féle mocskos, sivatagos western.
süti beállítások módosítása