Minden napra egy film

Minden napra egy film

A csempész

2019. május 19. - BBerni86

a_csempesz.jpgMaffiás, nyomozós, családi drámás.

Earl Stone nem volt se jó férj, se jó apa. A munkája mindig fontosabb volt, mint a családja. Akkor is éppen egy kertészeti vásáron volt, amikor az egyetlen lányát kellett volna oltárhoz vezetnie. Az eredmény: 12 évvel később az internet tönkretette a virágüzletét, nem maradt semmije, és a családja se akarja látni. Egyedül az unokája kedves vele, aki éppen férjhez készül menni. Egy ismerős ajánl neki sofőri munkát. Betesznek egy táskát a kocsijába, elviszi a címre, elmegy kicsit sétálni és ennyi. Ő pedig segíthet anyagilag az unokájának, visszaveheti a házát. Már a harmadik fuvart intézi, amikor rádöbben, igazából mit csinál. Drogot csempészik. De a pénz kell, így folytatja. Nem sejti, hogy a DEA egy újonnan az ügyre állított embere egyre közelebb kerül hozzá.

Clint Eastwood neve fogalom a filmtörténetben. Színészként is sokat tett le az asztalra, és rendezőként is klasszikusokat, sok-sok jó filmet készített el. A csempész azért is különleges, mert nem csak megrendezte, de a főszerepet is eljátszotta benne. Jól. Van egy tippem arra, hogy a fia, Scott, aki láthatóan a fia – nagyon hasonlítanak – örülne, ha az arcvonásokon túl a tehetségből is sokat megörökölt volna.

De vissza a filmre!

A történet látszólag egyszerű, de tele tették olyan kis epizódokkal, amelyek nagyon nézetik. Earl járja az utakat, de közben kapcsolatot épít ki még a maffia tagokkal is. Pl. Juannak tanácsot is ad arra, hogy hagyja ezt az életet, amíg még megteheti. Az úton képes átvariálni a terveket, ezzel nem is kicsit akasztva ki az ellenőrző maffia bérenceket: ha kell, megáll segíteni a lyukas kereket cserélni nem tudó családnak. Beugrik egy baráthoz beszélgetni. Kiélvezi a kedvenc húsos szendvicsét az étteremben. Még a rendőrökkel szemben is feltalálja magát: az nagyon kész volt, amikor a rendőrkutya kiszagolta a drogot, de Earl megoldotta azt is.

Mindeközben ez egy családi dráma is, azzal az üzenettel, hogy a családnak kellett volna a legfontosabbnak lennie. Többször ki is mondják, erre megy rá minden fókusz. Olyannyira, hogy a végül Earl letartóztatását vezető ügynök, Bates is ezt a tanulságot mondja ki: a munka nem mehet a család rovására!

Azt nem akarom elemezgetni, hogy ez mennyire lehet Eastwood élettapasztalata. Elég sokat mond, hogy a filmbeli lányát az a gyermeke játssza, akit nagyon sokáig nem ismert el a sajátjának. Minden esetre ez ad egy pluszt az olyan jeleneteknek, amikor tőle kér bocsánatot.

Eastwood jelentőségét mutatja az is, hogy milyen színészekkel tudja megtölteni a filmjeit. Itt Bradley Cooper játssza a DEA ügynököt. A volt feleséget Dianne Wiest. Taissa Farmiga az unokát. Még az olyan kis szerepekben is, mint az alig felbukkanó DIA fejes vagy a maffia feje, olyan színészek tűnnek fel, mint Andy Garcia és Laurence Fishburne.

Nem egy gyors film, nem is kell a körmeink lerágni alatta, de tartalmas és hagyományos értelemben jó film. Van benne feszültség, dráma, izgalom, de még humor is. Látványra is korrekt, színészileg meg annál is jobban.

Jót vártam, tetszett is, ez egy jó filmélmény volt.

 

A csempész - 5/4,5 érdekes volt, krimi és dráma is. Dinamikus a történet, jó színészek jó karakterekként.

https://www.youtube.com/watch?v=lBf2ITdYFYg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8314835182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása