Minden napra egy film

Minden napra egy film

Egy inas kalandjai Kaliforniában

2019. május 29. - BBerni86

Aranymosós, kalandos, összetartós, vadnyugatos.

Eric Griffin több generációnyi inas leszármazottja, maga is az lett, és büszke is rá. Kifogástalanul végzi a munkáját, a Flagg család mellett. Ám mikor az öreg meghal, unokáinak semmi sem marad örökségként. A 12 éves Jack megszökik, hogy a nővérének ne jelentsen terhet az eltartása. Griffin siet utána, de elég egy kis félreértés, egy fejbe kólintás, és potyautas lett egy Kaliforniába tartó hajón, ahová az aranyláz miatt Jack akar menni. Nincs egy_inas_kalandjai_kaliforniaban.jpgmit tenni, belevágnak a kalandba. Balszerencséjükre mindig belefutnak egy szélhámosba, aki mindent megtenne, hogy övé legyen az aranyuk. Ellop térképet, pénzt, kiásott aranyat, ők pedig mindig igyekeznek helyrehozni a károkat. Arabella is a fiuk után utazik, és Griffin feje már azért is főhet, mert a gyerekkori barát és egyben munkaadója mennyire kedves a szívének – jobban, mint azt bevallaná egy ilyen képzett inas…

Még gyerek voltam, amikor először láttam ezt a filmet. Sokáig eszembe se jutott, de amikor elkezdtem összeszedni a gyerekkorom szeretett Disney filmjeit, ez is felkerült a listára. Végre be is szereztem, így már csak azon kell törnöm a fejem, Sammy, a kelekótya fóka hogyan akadhatna horogra.

De most maradjunk Kaliforniában és az inassal!

Egy családi, szórakoztató film, egy az egyben azt kínálva, amit akkoriban a Disney a filmjeibe beletett. Mozgalmas, kalandos, de egyetlen ponton sem kell lerágnunk a körmünket izgalmunkban. Lehet érezni, hogy igazából nincsenek veszélyben a főhősök, mindig kitalálnak valamit, ha szorult helyzetbe kerülnek. Még a film gonosza is ilyen alak: itt bizony mindenki biztonságban van, és nem eshet komoly baja.

A film hangulata ennek megfelelően nagyon vidám és kellemes. Annyira tele van életigenléssel, reménnyel és jó érzésekkel, hogy még olyankor is, amikor izgulni kellene, és veszély van, jó nézni. Mert jópofa és kedves. Családi.

A családi a cselekményre is igaz. Arabella és Jack jó testvérek, Griffin olyan a fiú mellett, mint egy báty. (A végére tulajdonképpen az is lesz neki, gondolom, ez senkit nem lep meg.) Mindig összetartanak, mindig az a lényeg, hogy együtt lehetnek és egészségesek. Mit számít, ha a folyóba veszett egy vagyon aranyban? Ha a nagyapa csak adósságot hagyott hátra? Amíg együtt vannak, minden megvan, amire szükségük lehet. Más film talán nyálasan és elcsépelten mesélné ezt, de a korszak Disney filmjeit azért is szeretem ennyire, mert itt úgy tudják ezt átadni, hogy nem fulladok bele a nyálba vagy a pátoszba.

A film humora is kedves, korosztálytól függetlenül élvezhető. Ekkor még nem volt divat testiséggel humorizálni, a legdurvább ilyen poénjai az aranyásók ápolatlan fogaira utalnak. Néhol gyerekes, de összességében hangulatos az egész.

A látványa, amin talán legjobban látszik a film kora. Vannak olyan trükkök benne, pl. amikor szívecskék úsznak el a főhős feje mellett, amelyek nagyon régiesek mai szemmel. De szerencsére kevés ilyen akad benne, így nem őrli fel senki idegeit ilyen megoldásokkal.

Akadnak benne ismerős arcok is, más Disney filmekből. Bár ma már nem ismert színészek.

Talán kicsit elfogult is vagyok, de még mindig tetszik nekem ez a film, jókat mosolyogtam.

 

Egy inas kalandjai Kaliforniában - 5/4 klasszikus Disney, ami ma is mosolygós, kellemes kikapcsolódás. Még mindig szeretem!

https://www.youtube.com/watch?v=8PZvsy0QsC8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2414868774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása