Minden napra egy film

Minden napra egy film

Peaky Blinders

1. évad

2019. november 17. - BBerni86

Kosztümös, bandás, rendőr – bűnöző játszmás.

Birmingham, az első világháború után. Az egykori katonák hazatérnek, köztük az alvilági körökben mozgók is. A Peaky Blinders banda a Shelby testvérek irányítása alatt van: a második fiú, Tommy, aki ténylegesen irányítja a dolgokat. Cigarettával, szesszel üzletelnek, de Tommy többre vágyik. A szerencsejáték üzletre, amihez két másik bandával is játszmáznia kell. Szövetségek és árulások játszmája indul. Közben a sikeres nyomozót, Campbell főfelügyelőt a városba helyezik. Egy láda fegyvert és lőszert elraboltak, a nyomok ide vezetnek. Titkon egy női ügynököt is hoz magával, aki Tommy kocsmájába épül be csaposként, de Grace egyre jobban őrlődik a kötelessége és a Tommy iránti érzelmei között.11_17peaky_blinders.jpg

Vannak olyan sorozatok, amit rég készültök megnézni, sokan dicsérik, de valahogy nem sikerült még sort keríteni rá? Nekem van ilyen bakancslistám. Rajta van a Breaking Bad, a Poldark és az Orphan Black is. A Peaky Blinders is, amit most elkezdtem – és már látom is, hogy hamar utolérem majd a BBC-t az öt évaddal.

Az első évad története elég egyszerű, egy klasszikus szembenállásra épül. Van egy karizmatikus és sikeres rendőr, aki egy hozzá hasonlóan nagyformátumú bűnözővel kerül szembe. Az ő kettejük közti alkuk és árulások tartják mozgásban a sorozatot, miközben látjuk azt is, ahogy Tommy menedzseli a bandát és a családját is. Csak 6 rész volt az évad, de emiatt sok-sok minden történet benne, roppant mozgalmasra sikerült minden epizód. Családi tiltott szerelemtől kezdve IRA tagok és kommunisták tervein át bandaháborúig volt itt minden.

BBC sorozat, így nem lep meg remélem senkit, mennyire korrekt a sorozat külcsíne. Nagyon erőteljes atmoszférája van a sorozatnak, kevés helyszínnel és egyetlen várossal sikeresen visszavisznek minket a VH után Angliába. A kosztümöktől kezdve azt utcaképekig jó volt nézni a sorozat részleteit.

Sok-sok jó karakterrel és személyes drámával operálnak. Szinte minden szereplőt ki lehetne emelni és elemezni: Arthur, aki névleg hiába a banda feje, az öccse mellett labdába se rúg. Ő még hinne az embereknek, sebezhető és azzal a tudattal kell élnie, hogy ő a gyengébb testvér minden tekintetben. Ada, aki beleszeret egy emberbe, akibe nem lenne szabad, de ő kész küzdeni érte a bátyjai ellenében is. Tommy, aki még mindig a háborús traumáktól szenved, miközben vezet egy lassan birodalommá érő bandát.

Tommy különben is izgalmas figura: ő az, aki egyszerre jó és rossz is ebben a világban. Megvan a saját erkölcsi kódexe. Nagyon kemény kézzel tud uralkodni, de megvan benne a könyörület is. A sajátjainak segít, gyakran még akkor is, ha ezzel a saját szabályait szegi meg. Annak ellenére lehet kedvelni és drukkolni neki, hogy ő áll a törvény rosszabb oldalán.

A BBC színészeket is ügyes kézzel válogat. Cillian Murphy uralja a sorozatot, gond nélkül hozza Tommy kegyetlen és érzékeny oldalát, az erős bandavezért és az aludni sem tudó szenvedő egykori katonát. Sam Neil rutinosan a kemény rendőr, akinek lassan személyes ügy lesz a bandákkal leszámolni. Annabelle Wallis, akit gyengének éreztem mellettük. A csábító ír lány, a beépített rendőrnő szerepében sem hiteles.

Ez az évad tetszett, biztosan nézem tovább is, majd mesélek még Birmingham bandáiról.

 

Peaky Blinders - 5/4,5 korrekt a kinézete, érdekes a története és Cillian Murphy is remek. Hol a 2. évad?

https://www.youtube.com/watch?v=oVzVdvGIC7U

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8615309884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása