Minden napra egy film

Minden napra egy film

Death to 2020

2021. március 16. - BBerni86

Visszanéző, szatirikus, dokumentáló.

Milyen volt 2020? Már a kezdeteknél látszott, hogy nem lesz egy jó év. Ausztrália szó szerint lángolt, és hiába a világcsúcs, hogy a környezetet jobban védjük, nem történt semmi. Angliában újabb botrány a királyi családban: az ifjabb Windsor herceg családdal együtt költözött, és nem kíván többé angol herceg lenni. Az Államokban meg egy már szinte abszurd játszma indul az elnökségért. Trump versenybe száll, de a világ olyan kihívást dob neki, amiveldeath_to_2020.jpg nem tud mit kezdeni. Kínából elindul a Covid, és tarol. Trump pedig képtelen kezelni a helyzetet: még saját védelmében sem tesz kellő lépéseket, ahogy az egészségügy sem bírja. De az Államokban más válság is kibontakozik: egy fiatal feketét agyonvertek a rendőrök, és az emberek indulatai elmérgesednek. Anglia meg a brexit miatt hadakozik. Mit fog fel ebből az átlagpolgár? Kevesebbet, mint kellene.

A Black Mirror azok közé a sorozatok közé tartozik, amelyek a jövőt mutatják, disztópiákat, de mellette nagyon sokat mond arról is, mi a baj a jelen világával. A tudomány fejlődése, az emberek embertelenedése, és még sorolhatnám, mennyi témát dobnak fel. Amiért emlegetem, mert a Death to 2020 is az ő műhelyükből került ki.

Mintha azt mondta volna Charlie Brooker és a stáb, hogy nem kell ahhoz a jövőbe nézni, hogy lássuk, milyen abnormális az élet és milyen lehetetlen világ jöhet el. Éppen elég, ha visszanézünk a tavalyi évre, az is szinte egy disztópia.

Így kiválasztottak egy érdekes formátumot. A film két részből tevődik össze: egyrészt, igazi felvételeket és híradásokat látunk 2020-ból. Ezeket nem kell szerkeszteni, manipulálni, pont az a lényeg, hogy ezekre kell visszanézni és feldolgozni őket. Tavaly a vírushelyzeten túl is bőven volt olyasmi, ami anyaga lehet egy ilyen műsornak.

A másik fele viszont a színészekre hárul, és elkészítették ezeknek a filmeknek a keretét, mint egy riportműsort. Hogy reagál egy tudós, az utca embere, egy szociológus, különféle beállítottságú emberek ugyanerre? Itt tudtak nem kevés szatírát és humort csepegtetni a műsorba. De azt a fajta humort, ami beléd mar és nem hagy békén. Tálalják itt úgy, hogy nevetni tudunk a dolgokon, olyan szövegek vannak benne, hogy nem lepne meg, ha egyes mondatok szállóigékké válnának benne, de igazság szerint ezeken a dolgokon sírni kellene.

Hogy egy világhatalom vezetője lehet egy olyan ember, mint Trump. A kihívója sem éppen az a karakter, akinek olyan nagy bizalmat szavazna az ember. Nekem mégis az átlagnak mutatott emberek voltak a legijesztőbbek – mert ez azt mutatja, hogy a nép általánosságban véve és többféleképpen idióta és könnyen radikalizálható.

Az amerikai focista anyuka, aki nem is kicsit rasszista, de persze ezt nem ismeri be. Az angol, akinél egy lepke is összetettebb gondolatokra képes. De maga az, ahogy a liberális rasszizmust elénk hozzák más karakterekben.

Az egész műsor azt sugallja, hogy haladunk valami nagy katasztrófa felé. Már csak azt csodáltam, hogy megértük 2021-et. Igaz, megjegyzik, hogy lehet majd ilyen show 2021-ben is. Attól tartok, tényleg, lehet majd. Bár, azért meg merem kérdezni: nem mentek messze néha? A poénokban biztos, a mondanivalóban még merengek a kérdésen.

Bőven lehet ismerős arcot találni benne – ha némelyeket egészen el is tüntetnek a sminkesek. Magam se hittem, de Hugh Grant lesz, akit kiemelek. Jó poénokat is kapott, meg el is adta. Csak ismerje fel az ember…

A Black Mirror ütött már nagyobbat, de ennek a műsornak is volt ereje.

 

Death to 2020 – 5/4 helyenként azért túlzásba mennek a poénokért, de frissítően megcsap, milyen a világunk.

Death to 2020 | Official Trailer | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7416467014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása