Minden napra egy film

Minden napra egy film

Das Boot: A tengeralattjáró (2018)

1. évad

2019. január 12. - BBerni86

Háborús, kémes, szerelmes, harcos.

Klaus Hoffmann apja háborús hős, és most a fia is a csatatérre kerül. Egy új tengeralattjáró parancsnokának nevezik ki. A helyzetét nem könnyíti meg, hogy már most pletykák keringenek róla, és a helyettese is áskálódik ellene. Simone most költözött ide, hogy háborús szolgálatot teljesítsen fordítóként, és közelebb legyen rádiós öccséhez. Frank azonban szinte azonnal ki kell, hogy hajózzon, ős is Hoffmann legénységének lesz a tagja. Egy feladatot és egy titkot bíz a nővérére: egy iratot kell átadnia a partizánoknak útlevelekért cserébe. Családja van: dasboot.jpgszerelmes lett egy zsidó lányba, kislányuk született, velük akart innen megszökni. Míg Frank a tengert próbálja túlélni, Simone az ellenállásba bonyolódik bele egyre komolyabban, miközben a német nyomozó, Forster, egyre jobban beleszeret.

Híres német filmek – van egy, ami a Das Boot. Az 1980-es évek elejéről, ami előfutára is lehetne a most divatos háborús filmes hullámnak. Nem is lehet véletlen, hogy most vették megint elő a történetet. De nem új film készült belőle, hanem egy sorozat. Ami sok mindenben eltér az eredeti filmtől, de ez nem is baj. Nem lenne izgalmas, ha csak annak az eseményeit bővítenék ki egy 8 részes sorozatba.

A cselekmény két szálon bonyolódik, és a Strasser testvérek jelentik az összekötő kapcsot benne, bár igazából nem az ő harcukról szól egyik szál sem. Az évad során váltakozott, mikor melyik szál kötött le jobban: a háború a tengeren, vagy a szárazföldön a kémkedés.

A tengeren kapunk csatajeleneteket, de életképeket is arról, milyen egy tengeralattjárón. Például, biztosan nem láttunk még olyat, hogy sorban állnak a WC előtt – vagy legalábbis, a The last ship legénységének soha nem volt ilyen gondja, bár az egy csatahajó, lehet, hogy ott több volt az illemhely? De a poént félretéve egyre több karaktert bontanak ki, és egyre mélyebb konfliktusokat és személyiségváltozásokat vázolnak fel.

Hoffmann kapitány nekem kifejezetten szimpatikus volt. Egy háborús hős alapanyag, aki ésszel betartja a szabályokat, és tulajdonképpen nemes lélek. Bár német tiszt, nem egy náci. De német, így a hazáját szolgálja. Roppantul sajnáltam, amit a betegségekor vele műveltek a saját emberei. Nekem az egyik legszimpatikusabb figura volt az egész sorozatban – de lesz 2. évad, és kíváncsi is leszek, abban milyen szálat fog kapni.

De lesz itt zsidógyűlölő, tengerész babonák miatt szörnyűségre vetemedő szinte kamasz, kattant tengerész, irigység és a droghasználat következményei is.

Simone történetében kapunk egy képet arról, milyen szörnyűségekhez vezet a háború a hátországban is. És nem elsősorban a kémek és partizánok oldalán. Hogyan tesznek életeket tönkre a katonák, és lépnek tovább felelősségre vonás nélkül. Itt vannak a szerelmi szálak is, melyek simán beidézték nálam a Babilon Berlin világát is.

A szereplők kellően árnyaltak, nem könnyű olyan jelzőket használni, hogy jó vagy rossz. Itt nem szörnyek a németek, de nem is feltétlenül a jó fiúk a szövetségesek. Az amerikai gyárosok jó példája ennek – újabb történet arról, milyen mocskok léteznek a háborúban. És hogy a jó emberek az erkölcseikért mekkora árat kell, hogy fizessenek.

Látványos, a casting is erős, simán ott van az emlékezetes európai sorozatok között.

 

Das Boot: A tengeralattjáró (2018) - 5/4 látványos, több szálon és izgalmasan vezetett, ismerős színészekkel, drámaian.

https://www.youtube.com/watch?v=lfAKqByDEts

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr214538460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása