Minden napra egy film

Minden napra egy film

Vikings

5. évad

2019. február 09. - BBerni86

Családi viszályos, háborús, vikinges.

Ragnar fiai összefogtak, hogy megbosszulják az apjukat. Angliába mennek elégtételt venni, és egyikük ereje, a másik észbeli fölénye, a többiek elszántsága sikerhez vezet. Ám a közös cél elérésével megszűnik, ami feledtette velük a konfliktusaikat. Ivar az anyja haláláért még mindig Lagertha fejét akarja, aminek Björn nem tud örülni. A testvérek két pártra szakadnak, és egy polgárháború kezd formálódni. Ivar szövetségeseivel Kattegat ura lesz, és vikings.jpghamarosan már istennek kiáltja ki magát. Eközben Lagertha és családtagjai Heahmund tanácsára Angliába menekülnek, ahol a trónra kerülő Alfred ad nekik munkát. Az ottani királyi udvarba is jut bőven intrika: a király jegyese szívesen bebújik Björn ágyába, az özvegy anyakirályné meg a saját fiát se rest megmérgezni a másik védelmében. Mindeközben Loki leckét kap a vikingek természetéről az új földön.

A The last kingdom legutóbbi évadánál már említettem, hogy csoda kellene, hogy idén azt tudjam mondani, a Vikings a jobb. Most nagyon nem az, megerősítem. Ami azzá tette ezt a sorozatot, ami volt, eltűnt. Ez már csak egy véres ponyva, egy vikinges szappanopera.

Rengeteg minden történt ebben a 20 részben, de annyira kevésnek volt valami értelme is! Meg komolyan, micsoda konfliktusokat tálaltak fel nekünk! Egyik röhejesebb volt, mint a másik. És nem csak szerelmi téren, bár ott is ontották magukból a készítők az agyament ötleteket.

Lagertha és Heahmund püspök szerelme, komolyan? Ok, papunk sose volt a papi tisztaság híve, de ez a püspök is, meg szerető férfi is, borzalmas egy mix lett. De említhetném Torvi útját is, akitől Björn elvált, mire befeküdt az exe öccsének ágyába? Bele se akarok gondolni, a gyerekeinek hogy magyarázta el, hogy a nagybátyjuk az új nevelőapjuk. Björn, aki spontán megdöntötte annak az embernek a szűz menyasszonyát, akitől az élete függ, utána meg feleségül veszi az egyik ősellensége özvegyét?

De a politikával is példálózhatok. Majd meghalnak, hogy megszerezzék maguknak a földjük, de szó szerint, aztán spontán hazamennek Ivar ellen háborúzni, mert miért is ne? Ivar, aki az egyik legokosabb szereplő volt korábban, hirtelen istennek képzeli magát. De az egész grönlandi cselekményszál is siralmas. Amilyen jó figura volt egykor Floki, most annyira nem tudnak mit kezdeni vele, és borzalmas az egész története.

De nem csak a cselekménnyel van bajom, a karakterek is kiakasztanak. Minimálisan sem hűek magukhoz, véletlenszerűen változnak a céljaik és a konfliktusaik. Nem is tudom, tragédiába vagy komédiába illik, ahogy egymáshoz hozzáállnak. Pl. Hvitserk Ivar mellé állt, háborúzott érte. Erre hálából Ivar követsége küldi, és amíg odavan, máglyára veti a szerelmét. Aztán meg csodálkozik, hogy nem akar Björn ellen hadba vonulni mellette. (Björn meg szó nélkül visszafogadja öccsét, mintha mindig is együtt harcoltak volna.)

Szappanopera ez már csak, annak is egyre gyengébb. Már csak a megszokás tartott a képernyő előtt, mert tartalmilag nem tudok mit értékelni benne.

Egyedül a látvány korrekt még mindig. Folyik a vér, nem fogják vissza maguk a brutalitásban. És vannak megkapó képek, pl. a fehérre festett arccal a viking istenavatás azért jól nézett ki.

Mindenkinek azt tanácsolom, inkább The last kingdom néző legyen! Az jobb.

 

Vikings - 5/3 még vannak látványos részei, de már csak olyan, mint egy vikinges szappanopera.

https://www.youtube.com/watch?v=SLOa9s1q_Ug

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1814610310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása