Minden napra egy film

Minden napra egy film

Feltámadás

2021. május 24. - BBerni86

Nyomozó, csodát tapasztaló, új útra lépő.

Nagy a készülődés a rómaiak izraeli, Júdea nevű tartományában. A császár készül ide látogatni, és a helytartó, Pilátus azt a képet akarja sugallni, hogy minden rendben és erős kézzel irányít. A zsidó főpapok, az élükön Kajafással a rendért szívességet kérnek: egy Jézus nevű tanítóról kezdik azt hinni az emberek, hogy ő megjövendölt Messiás. feltamadas.jpgPilátusnak kell keresztre küldenie. A római jobb keze, Clavius csatából arra tér haza, hogy végeznie kell a megfeszített férfival, mert a keresztnél nagy a tömeg, félnek a zavargástól. Majd a sírt kelt őriztetnie, hiszen Jézus megjövendölte, hogy feltámad. Amikor a sír mégis kinyílik, a test eltűnik, ő kapja a feladatot, hogy előkerítse a holttestet, amíg még felismerhetőek a vonásai. Clavius módszeresen ered Jézus követőinek a nyomába, de valami olyasmit talál, amire nincs felkészülve – ami örökre megváltoztatja az életét.

Jézus élete, a keresztre feszítés hálás filmtéma. Bár a világ már kevésbé vallásos, az ilyesmi történetek mindig figyelmet keltenek. Pláne, ha van bennük egy elem, ami miatt lehet botrányt kavarni. Az utolsó megkísértésben a Sátán a nővel kísért, a da Vinci kódban családos embert csináltak Jézus alakjából, a Passió olyan véres volt, hogy nézni is fájt. Ilyen szempontból a Feltámadás hagyományosabb darab, de ebben is van egy csavar.

Úgy mondja el a feltámadás és Jézus történetét, az egyház megalakulását, hogy nem Jézus és a tanítványok a főszereplők. Egy kívülálló, egy magas rangú római katona lesz az események tanúja. Mi több, egyenesen nyomoz utánuk, a csalást akarja leleplezni.

Ezzel a filmkészítők egy olyan helyzetet teremtettek, hogy egy emberen keresztül mutathatják be, ahogy valaki hinni kezd. Hiszen Clavius az elején semmit nem tud Jézusról, még a nevét sem. A tanait, az egész helyzetet akkor kezdi el megismerni, amikor nyomoznia kell utánuk. Látja az emberek vak hitét. Fokozatos, ahogy ő maga is változik. Először csak Istennek tesz egy felajánlást, de el fog jutni addig, hogy az egész életét megváltoztassa.

Ok, azért van valami, ami miatt mégsem tudom ráfogni, hogy így kellene hinni mindenkinek. Clavius tanúja lesz a csodáknak. Ha valamit a saját szemeddel látsz, akkor már nem kell hit. Akkor csak el kell fogadni, amit látsz. Szerintem ez sokkal könnyebb, mint akinek nincs bizonyítéka, csak a reménye, hogy ez az igazság.

A film dinamikáját a nyomozás adja, és azt korrekten felépítették. Clavius következetes, és elég érdekes jellem is, hogy ő legyen a középpontban. Joseph Fiennes nem a bátyja, de annyi tehetség benne is van, hogy elhitesse az emberrel, hogy Clavius sikeres katona, míg van egy emberi és sebezhető oldala is. Talán az volt a kedvenc részem vele, amikor összetörik a világa – amikor a tanítványokat üldözi, rájuk nyit, meglátja a feltámadott Jézust és egy pillanat alatt minden összeomlik benne, amiben addig hitt. A sorsfordító pillanat.

Amit még szerettem benne, hogy igyekeztek a politikai hátteret is mögé tenni. Ahogy a főpapok féltik a hatalmuk és korrumpálódnak. Gyilkosságra kérik a rómaiakat, lefizetnek embereket. Róma pedig birodalmat irányít, nekik sem az a szempont, hogy a zsidók miben hisznek. Abszolút mindegy nekik, amíg rend van és elismerik a római uralmat. A kis háttérben zajló játszmák, a hatalom színei is be vannak építve a történetbe.

Nem látványfilm, a kort leginkább a ruhákkal adják vissza. A római légiós egyenruhán még merengek is, olyan furának tűntek a nadrágok… mondjuk, ez legyen a legnagyobb bajom.

Fogalmam sincs, mennyire követi a Bibliát a sztori, de nem is számít. Filmnek korrekt.

 

Feltámadás – 5/4 a kívülálló szemszöge, aki megváltozik a látottakról eladta és új színt vitt a történetbe.

Risen Official Trailer 2 (2016) - Joseph Fiennes, Tom Felton Movie HD - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6216570618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.25. 06:52:50

Izraeli tartomány nem volt.
Volt viszont Júdea.

BBerni86 2021.05.25. 14:58:34

Nem tulajdonnév, a helyszínt jelölő melléknév volt az izraeli a szövegben - korábban Izraeli Királyság volt ott. Az viszont tény, és igazad van, hogy Júdea volt a római provincia neve. Bele írtam, legyünk történelmileg pontosak :)
Köszönöm a jelzést.

gigabursch 2021.05.25. 16:27:46

@BBerni86:
Szupi!

Amúgy én általában a Szentföld kifejezést használom, ha csak lehet.
Ráadásul azt mind a három vallás befogadja.
Főleg, ha az ember olyan kényes helyzetbe kerül, hogy innen zsidók, onnan izmaeliták, és akkor jön a "na most mit mondjak?", mielőtt még az orrom előtt összecsapnának.

Anno nagyon régen egy Barabás kritikában olvastam, hogy (kb) "a Biblia kifogyhatatlan és elronthatatlan téma, aki ennek alaposan nekiáll, csak jó filmet hozhat ki belőle".
Ez így is van.
A legtöbb ilyen film meg mind kijut a hitre.
Mert a hit a lényeg.
Ebben egyébként a Dogma C film számomra az egyik legerősebb, hisz ott Jézus egyik testvérének leszármazottjától van szó. Igaz tipikus hálivúd és kereszténység gyalázó film a felszín és mégis engem (is) mérhetetlen módon tölt el hittel. Túlcsordulósan. (Aki látta - érti)

Visszatérve:
A bemutató izgalmas, meg fogom nézni.

Amúgy legalább ilyen izgi lenne egy jó sorozat Graves: Jézus király vagy épp Sienkiewitz: Quo Vadis c regényéből.

gigabursch 2021.05.26. 06:46:18

Megnéztem.

Érdemes volt. Köszönöm!
süti beállítások módosítása